SPRICKAN

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Årets riksting kan bli en mardröm för splittrat kd

1 av 2

De har alltid varit mästare och lärjunge.

Så är det inte längre.

– Alf och Göran umgås inte, träffas inte och pratar inte med varandra, säger en kristdemokrat inför ett avgörande riksting.

I dag möts kristdemokraterna i Norrköping för sitt årliga riksting. Med halva mandatperioden bakom sig är det hög tid att vässa politiken inför nästa val. Opinionssiffrorna är usla. Partiet har gått på flera minor i allianssamarbetet. Framtidstron måste repareras.

Men uppladdningen har varit sämsta tänkbara. I tisdags gick ungdomsförbundet till storms mot regeringens jämställdhetspolitik. Jämställdhetsbonusen bör skrotas och sambeskattningen mellan makar återinföras.

Vassare politik

– De beslut som fattas vid matbordet hemma hos familjer ska vi som politiker inte lägga oss i, sa ordförande Charlie Weimers.

I går gick kd:s kvinnoförbund till motattack och krävde i stället en vassare jämställdhetspolitik på alla plan.

Men det är inte bara ungdoms- och kvinnoförbunden som strider inom kd. Partiets starka konservativa falang känner sig överkörd efter förra årets strid om utländska kvinnors rätt att göra abort i Sverige. Hägglund drev igenom lagen trots stark intern kritik.

Djupa sår i partiet

Såren blev djupa. Partiledarens hårdnackade motstånd mot samkönade äktenskap är ett försök att gjuta olja på vågorna, enligt en källa i partiledningen:

– Göran reparerade skadan genom att driva homoäktenskapsfrågan hårt.

Dessutom vilar förre partiledaren Alf Svenssons skugga tung över partiet. Göran Hägglund rekryterades av Svensson och de har följts åt i mer än två decennier. Men relationen knakar i fogarna.

Svensson kritiserar

Den förre partiledaren tar stor plats i medierna och låter sig inte styras av partiledningen. Han har offentligt kritiserat partikamraten och äldreministern Maria Larsson, sågat regeringens jobbpolitik och ifrågasatt den abortlagstiftning som Göran Hägglund säger sig ovillig att ändra på.

Medan Hägglund fjärmar sig från Svensson tar kd:s moralkonservativa falang emot honom med öppna armar.

Vilken väg?

– Man behöver ju bli sedd och bekräftad och nu blir han det i andra sammanhang, säger en av dess företrädare till Aftonbladet.

Oavsett falang tycks alla som Aftonbladet talat med överens om lösningen för det skadskjutna partiet: politiken måste breddas för att locka fler och nya väljare.

Men vilken väg ska partiet gå för att hitta dem? Runda av kanterna för att locka mitten- och storstadsväljarna eller renodla den värdekonservativa profilen?

Den striden riskerar att dominera partiet under de närmaste två åren.

Publicerad:

LÄS VIDARE