USA

Amerikaner varnas – köp inte kinesiska mobiltelefoner

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

USA:s säkerhetstjänster varnar amerikanerna för att köpa mobiltelefoner från kinesiska Huawei och ZTE, rapporterar CNN Money.

Företagens tjänster och produkter klassas som en säkerhetsrisk.

– Det innebär en möjlighet att bedriva dolt spionage, säger FBI-chefen Chris Wray.

Högt uppsatta företrädare för CIA, NSA, FBI och DIA har vittnat inför den amerikanska senatens underrättelseutskott om faran med de kinesiska produkterna.

Senatorn Tom Cotton bad gruppen höja handen om de kunde tänka sig att rekommendera amerikanska konsumenter att köpa kinesiskt, uppger CNN Money. Ingen sträckte upp handen.

Huawei mobiltelefoner pekas ut som en säkerhetsrisk av USA:s säkerhetstjänster.
Huawei mobiltelefoner pekas ut som en säkerhetsrisk av USA:s säkerhetstjänster.

Enligt FBI-chefen Chris Wray innebär det stora risker för företag och myndigheter att använda tjänster och produkter från Huawei och ZTE. Huawei är ledande inom nätverksutrustning och USA har tidigare förbjudit företaget att sälja sin teknologi till federala myndigheter.

– Det skapar en möjlighet att uppsåtligen modifiera eller stjäla information. Det innebär en möjlighet att bedriva dolt spionage, säger Wray, enligt CNN Money.

Utmanar Apple

Huawei och ZTE har de senaste åren seglat upp som tuffa utmanare till amerikanska Apple på världsmarknaden. Men i USA har kineserna stött på patrull i flera år.

Kongressen sa i en rapport 2012 att de båda teknikjättarna bör ses ”med misstänksamhet”, rapporterar CNN Money. I januari tidigare i år bröt Huaweis samtal med AT&T om att sälja mobiltelefoner i USA samman.

Varken Huawei eller ZTE har kommenterat.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Huawei

ZTE