Nyheter

”Obamas styrka är hans personlighet”

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Statsvetarprofessorn: McCain har ändå chans att vinna

Statsvetarprofessorn Erik Åsard tror att kampen mellan Obama och McCain blir jämn – men att ”allt talar för demokraterna”.

– Men McCain har ändå chans att vinna om han lyckas klargöra att han inte är någon Bushkopia, skriver Åsard till aftonbladet.se.

Erik Åsard, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och verksam vid Svenska institutet för nordamerikastudier, tror att Obama kan komma att utmålas som opatriotisk, men att hans karisma kan attrahera unga väljare.

Om det blir en duell mellan Obama och McCain, vilka är de olika kandidaternas styrkor respektive svagheter, enligt dig?

– Obamas främsta styrka är hans karismatiska personlighet, förmåga att entusiasmera nya och unga väljare samt att hans budskap representerar förändring i en tid då många väljare vill ha en ny politik. Hans svaghet är främst hans begränsade erfarenhet av utrikes- och säkerhetsfrågorna, där kommer hans motståndare att sätta in hårda attacker för att utmåla honom som oerfaren och opatriotisk.

– McCains styrka är att han av många uppfattas som en självständig politiker som uppriktigt säger sin mening. Hans svaghet är hans nära relation till president Bush och republikanerna, vars varumärke inte står högt hos väljarna. Möjligen kan McCains höga ålder också vara en nackdel för honom.

Vilka frågor kommer att vara viktigast i valkampanjen, tror du?

– De ekonomiska frågorna - jobben, arbetslösheten, inflationen, bensinpriset och bolånekrisen - samt Irakkriget.

Tror du att det faktum att demokraternas nomineringskampanj tagit förhållandevis lång tid kommer att påverka utgången av valet, och i sådana fall hur?

– Nej, det tror jag inte, försåvitt inte striden mellan de demokratiska kandidaterna skulle fortsätta ända fram till partikonventet i augusti.

Tror du att rasism kommer att vara en faktor i valet, i sådana fall hur stor/liten?

– Det återstår att se, vi rör oss på okänd mark eftersom det aldrig har funnits en svart huvudkandidat förut. Troligen går det inte att undvika att frågan om Obamas hudfärg på något sätt tas upp av motståndarna, kanske indirekt genom attacker på hans kontroversielle före detta pastor som han numera lossat banden till.

Tror du att valet blir jämnt?

– Ja.

Vem tror du vinner valet?

– Det går inte att säga i nuläget. Allt talar egentligen för demokraterna i år på grund av den skraltiga ekonomin, det impopulära Irakkriget och åtta år med den impopuläre George W. Bush. Men McCain har ändå chans att vinna om han lyckas klargöra att han inte är någon Bushkopia och att han vill staka ut en ny och egen kurs för USA. Men om Obama kan utmåla McCain som en "Bush III" har demokraterna stora möjligheter att vinna både presidentposten och utöka sin majoritet i kongressen.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: