”Österrikisk polis missade Karadzic”

Publicerad:
Uppdaterad:

Förhördes i mordutredning i Wien 2007

Foto: AP
Radovan Karadzic som han såg ut förr och när han greps.

Österrikisk polis ska förra året ha förhört Karadzic i en mordutredning utan att känna igen honom, kunde den österrikiska tidningen Kronen Zeitung rapportera på lördagen.

Det var i samband med en mordutredning i Wien i maj 2007 som de intet ont anande poliserna skulle ha förhört Karadzic. Ett specialförband genomförde en razzia i en lägenhet tillhörande den mordmisstänktes flickvän. Den misstänkte mördaren fanns inte i lägenheten, men däremot en svartklädd äldre man med stort vitt skägg. Han kallade sig Peter Glumac och styrkte sin identitet med ett kroatiskt pass. Han uppträdde lugnt och svarade beredvilligt på polisernas frågor. De lät sig nöjas med det, utan att förstå att det sannolikt var Europas mest efterspanade man de hade framför sig.

Det var först i samband med gripandet av Karadzic i måndags som poliserna insåg vem den skäggige farbrorn i lägenheten antagligen var.

Kvar i Belgrad

Inrikesdepartementet i Österrike har bekräftat att en razzia gjordes mot den nämnda lägenheten vid den tiden och att en kroatisk man förhördes, men kunde inte svara på om Glumac och Karadzic är samma person.

Karadzic har arbetat som new age-inspirerad alternativläkare både i Österrike och Italien. Enligt vittnen besökte Karadzic Wien regelbundet.

Den 63-årige Karadzic sitter för närvarande frihetsberövad i Belgrad och har begärts utlämnad till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Utlämnandet har godkänts av serbisk domstol.

Karadzic var president i utbrytarrepubliken Republika Srpska från 1992 och är misstänkt för några av de värsta krigsförbrytelserna sedan andra världskriget.

Karadzic överklagar utlämning

Radovan Karadzic har som väntat i sista stund överklagat beslutet om utlämning till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Karadzic överklagan postades i fredags kväll strax innan de serbiska postkontoren skulle stänga, detta för att fördröja utlämningen så mycket som möjligt. Domarna som ska ta ställning till fallet får inte brevet förrän på måndag, varefter de har tre dagar på sig att avgöra ärendet.

– Att undanhålla information till allmänheten om överklagan är en del av försvarsstrategin, sade Karadzics advokat, Svetozar Vujacic, till nyhetsbyrån Tanjug.

Strategin med att försena utlämningen kan ge Karadzic möjlighet att hinna träffa sin fru och dotter. Alla är dock överens om att bosnienserbernas förre president till sist kommer att hamna i Haag.

TT/aftonbladet.se

Publicerad: