Sanningens ögonblick för Palin och Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Första tv-debatten mellan kandidaterna

1 av 2 | Foto: ALL OVER PRESS.
Sarah Palin.

NEW YORK. Sarah Palin blev en politisk stjärna över en natt i augusti.

Men de senaste veckorna har hennes popularitet rasat. Inför torsdagens vicepresidentdebatt mot demokraten Joe Biden är förväntningarna på Palin rekordlåga.

Blir det kvällen då Palins politiska öde avgörs?

När John McCain utnämnde Alaskagovernören Sarah Palin till sin vicepreisdentkandidat var det många som såg det som en bekräftelse på McCains image som en modig, oförutsägbar risktagare. Palin blev snabbt en politisk succé och berömdes för att ha "elektrifierat" McCains kampanj – plötsligt attraherade de två republikanerna publiksamlingar på 8-9 000 personer.

Ljugit om bakgrund

Men Sarah Palins popularitet började snabbt sjunka i takt med att medierna undersökte hennes politiska karriär, och påpekade att hon vid upprepade tillfällen ljugit om sin bakgrund och sin politiska karriär.

Efter en stapplande intervju med Katie Couric på TV-kanalen CBS förra veckan har Palin allt mer börjat ses som en belastning snarare än en tillgång för McCain. Vid flera tillfällen gav Palin osammanhängande eller felaktiga svar på Courics frågor. När Couric bad Palin nämna ett enda lagförslag som McCain röstat för under sina 26 år som senator som tyder på att han kan göra något åt den rådande ekonomiska krisen svarade Palin:

– Jag ska försöka hitta några och skicka dem till dig.

Parodierade Palin

På komediprogrammet Saturday Night Live i lördags gjorde komikern Tina Fey en parodi på Sarah Palin som drog hem stora skratt, trots att många av Feys repliker i själva verket var citat hämtade direkt från Palins intervju.

I söndags tvingades John McCain ta avstånd från ett av Palins utrikespolitiska uttalanden.

På torsdag ska Palin medverka i den första TV-sända vicepresidentdebatten mot Joe Biden, i S:t Louis, Missouri och just nu genomgår hon hårdträning på John McCains ranch i Arizona. Det blir hennes första uppträdande på den nationella politiska scenen sedan hennes tal på republikanernas konvent i Minneapolis.

”Väl förberedd”

Den republikanska strategen Alex Johnson säger till TV-kanalen MSNBC att Palin är väl förberedd på de ämnen som ska diskuteras.

– Hon kommer tala om sakfrågor, energipolitik och hur vi kan förnya partiet. Förävntiningarna är låga så jag tror att folk kommer bli positivit överraskade.

Flera republikaner har uttryckt oro för hennes kommande uppträdande, men andra säger att det kan vara positivt att förväntningarna på Palin är rekordlåga. Den republikanske strategen Mike Murphy skriver i Time:

– Jag har alltid sagt att hon var ett dåligt val på ett rent strategiskt plan och nu är hon på gränsen till att bli ett riktigt problem inför valdagen i november. Men kanske kommer Joe Biden att överdriva sina attacker på Palin under debatten.

Känd för frispråkighet

Delawaresenatorn Joe Biden har länge varit känd i USA:s politiska kretsar för sin frispråkighet och sina oändliga monologer. Under ett kampanjuppträdande i måndags gav Sarah Palin en försmak på de pikar vi kanske kan förvänta oss på torsdagens debatt:

– Jag har aldrig träffat Biden, men jag varit välbekant med hans babblande sedan jag gick i, typ, andra klass.

Många demokrater tror att republikanerna kommer att kalla Biden "sexistisk" oavsett vad som händer i debatten.

Krönikören Mike Lupica på New York Daily News skriver att "Joe Biden kommer att bli beskylld för att mobba henne och vara nedlåtande mot henne om han så bara kommer i närheten av att bryta mot regler som aldrig skulle gälla om kandidaten var en annan man".

”Sexistiskt”

CNN-programledaren Campell Brown hävdar dock att det snarare är republikanerna som behandlar Sarah Palin sexistiskt, i och med att de inte ger henne tillräckligt förtroende för att ge intervjuer eller hålla presskonferenser:

– McCain-kampanejn måste sluta behandla Palin som om hon vore en ömtålig blomma som kan vissna när som helst. Den här kvinnan är från Alaska för guds skull. Hon är stark, hon är tuff, hon har självförtroende. Och de hävdar att hon är redo att bli president. Om det är så, måste de sluta med det här chauvinistiska beteendet mot henne omedelbart. Tillåt henne att visa vem hon är.

Martin Gelin

Publicerad: