LO-missnöjet jäser

Av: Hanna Axelsson, Johannes Heuman

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen misslyckas med ekonomiskt flirtande

1 av 2
SÄGER BU LO-medlemmen Hans Cronlund, 49, är missnöjd med regeringens politik. Här på Söderstadion med sonen Benjamin, 9.

Moderaterna strör pengar över LO-familjerna.

Trots det jäser missnöjet med regeringen.

– Den här tusenlappen som alla har gått på, det stämmer inte. De har tagit bort andra saker samtidigt, säger LO-medlemmen Hans Cronlund.

När riksdagen öppnas i morgon kommer alliansregeringen inte bara få brottas med svåra politiska frågor som FRA-lagen och homoäktenskapen.

Moderaterna måste också jobba på sin image som det nya arbetarpartiet.

Enligt Aftonbladets Sifo-undersökning är 75 procent av LO-familjerna missnöjda eller mycket missnöjda med regeringens politik.

– Även om det har varit ekonomiskt goda tider så belönas inte nödvändigtvis politiker för det, säger Toivo Sjörén opinionsansvarig på Sifo.

Otydliga

En majoritet av LO-medlemmarna röstar traditionellt på socialdemokraterna. Men genom skattesänkningar och jobbavdrag har moderaterna gjort allt för att vinna över de socialdemokratiska kärnväljarna.

– En del av missnöjet grundlades när arbetslöshetsersättningen sänktes. Regeringen har varit dålig på att förklara den dagliga politiken och vart man är på väg, säger Toivo Sjörén.

”Stämmer inte”

Hans Cronlund, 49, arbetar som slipare på Scania och röstar på socialdemokraterna. Just förändringen av a-kassan är något som han är missnöjd med. Regeringens jobbavdrag är en annan.

– Den här tusenlappen som alla har gått på, det stämmer inte. De har tagit bort andra saker samtidigt, säger han.

Han tror att missnöjet med den borgerliga regeringen bara kommer att öka.

– Det var högkonjunktur när vi bytte regering. Det ska bli intressant att se vad som händer när vi går in i en lågkonjunktur.

Publicerad: