Nyheter

Påven till gamle påven: ”Vi är bröder”

Av: 

Jonna Säll

NYHETER

Här träffar den nya påven den gamla över en lunch.

Det historiska mötet slutade med en kram och orden:

– Vi är bröder.

Det var hjärtliga omfamnanden när den nytillträdda påven Franciskus och ex-påven Benedictus XVI träffades i ett unikt möte. De två männen möttes i trädgårdarna vid Castel Gandolfo utanför Rom under lördagen. En plats där Benedictus bor sedan han avgick som påve i slutet av februari.

Fick byta säte

Det blev en ny roll för den forne påven Benedictus som fick infinna sig i att han inte längre var högst i rang. Under bilresan till kapellet inne i Palazzo fick påve emeritus, Benedictus, lämna över den traditionella påveplatsen, på höger sida i bilen, till den nya påven Franciskus.

När de sedan gick in i kapellet för att be ska Benedictus ha försökt att styra Franciskus till den ”påvliga bänken” på framsidan av kapellet, men Franciskus vägrade.

– Nej, vi är bröder, vi ber tillsammans, sa Franciskus till Benedictus, enligt Vatikanens talesman pastor Federico Lombardi i ett uttalande till AP.

De berömde varandra och hade bara goda omdömen att säga om varandras arbetsinsatser. Under runt 45 minuter ska de två även ha haft ett privat samtal, men vad som sades där är Vatikanen förtegen om.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: