S-kongressen 2013

Damberg ska ena S inför valet 2014

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

”Man är livrädd för att bilden av splittring ska sätta sig”

S-ledningen gör allt i sin makt för att sudda ut ­bilden av intern splittring inför partikongressen i april.

Gruppledaren Mikael Damberg har ansvaret för att övertyga ombuden att följa i partiledningens spår.

– De uppmanas besinna sig och ta ansvar för valet nästa år, säger en S-källa.

S-kongressen i Göteborg veckan efter påsk väntas bli en stormig tillställning. En rad kongressombud tros gå emot partiledningen i frågorna som rör ­ungdomsarbetslöshet och vinster i välfärdsföretag.

Utåt har partiledningen flera gånger slagit fast att den välkomnar en livlig ­debatt.

– Jag är inte ett dugg orolig för det, jag ser fram emot det. Vi ska ha en ­intressant politisk diskussion och sedan kommer vi att komma ut ur kongressen ännu starkare än vi kom in i den, sa S-ledaren Stefan Löfven så sent som i måndags.

Men enligt vad Aftonbladet erfar är bilden en helt annan ­internt. En rad källor vittnar om att partiledningen fruktar en splittrad kongress – och nu gör allt för att kyla ner känslorna.

– Man är livrädd för att bilden av splittring ska sätta sig i medierna. Man ­menar att det skulle vara mycket olyckligt och att det skulle få ­stora konsekvenser för ­valet nästa år, säger en källa inom partiet.

Förde partiets talan

Det är dock inte Stefan Löfven själv som tar striden för rättning i ledet. I stället är det hans närmaste man Mikael Damberg, gruppledare i riks­dagen och på kongressen föredragande i jobbfrågan, som har fått ansvaret.

Personer som deltog i ett möte i Stockholm, där kongressombud och fackligt aktiva träffades för att diskutera bland annat frågan om vinster i välfärdsföretag, har reagerat starkt på hur Damberg agerade. Han var inbjuden för att föra partiledningens talan och förklara hur partistyrelsen resonerat i sina ställningstaganden.

– Han var mycket tydlig och sa: ”Ni röstar hur ni vill, men det kommer att se mycket illa ut om Löfven förlorar den här frågan”, säger ett kongressombud.

”Blir jävligt rädda”

En person ur den fack­liga kretsen som också ­deltog i mötet menar att Mikael Damberg framför allt använde valet nästa år som argument för att få ombuden att rösta med partiledningen. En bråkig kongress skulle kunna ­hota en S-valseger 2014.

– Han sätter ombuden i ett läge så att många blir jävligt rädda för att göra någonting för att äventyra valet nästa år. Det är det han spelar på, säger källan.

Håller med styrelsen

Mikael Damberg säger att det är självklart att han talar för partistyrelsens förslag, som han anser är ”klokt och bra”.

– Självklart argumenterar jag för det. Skattepengarna ska gå till det de är till för. Men det är alltid kongressen som fattar beslut. Och jag är övertygad om att alla socialdemokrater som åker till Göteborg gör det för att vi tillsammans ska bli starkare, tydligare och vinna valet 2014, säger han.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

S-kongressen 2013

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna