Nyheter

Obama ställer sig bakom vapenlag

NYHETER

Trycket ökar på skärpta vapenlagar i USA efter skolmassakern i Newtown.

President Barack Obama ställer sig bakom lagförslaget om förbud mot vissa automatvapen, som en senator vill införa.

De nya vändningarna i vapendebatten kom när skolorna åter öppnat i Newtown, där alla skolor utom Sandy Hook Elementary School nu tar emot elever efter skolmassakern i fredags.

"Det här är en dag för att börja läka", skrev Newtown-rektorn Charles Dumais till föräldrarna i skoldistriktet.

Täppa till kryphål

Debatten om våld, vapen och även psykvård flyttade dock till Washington på tisdagen.

Vita husets talesperson Jay Carney sade att just våld kopplat till eldvapen är något som president Obama ska inrikta sina ansträngningar på.

– Det är tydligt att vi som land inte har gjort tillräckligt för att stoppa ökningen av vapenvåld, sade Carney vid en pressträff i Washington, och lade till att Obama "kommer med initiativ de närmaste veckorna".

Ett exempel är att "täppa till kryphål" i vapenlagarna, sade Carney.

Obamas offentliga stöd för senator Dianne Feinsteins lagförslag om förbud mot vissa slag av automatvapen innebär att presidenten flyttar fram positionerna i vapendebatten.

Lagen om automatvapen har dock funnits tidigare under president Bill Clintons presidentskap, men upphörde att gälla när tiden för lagen gick ut.

Möter motstånd

Efter valvinsten i november har Obama inga framtida omval att bekymra sig om, och kan agera friare i den känsliga frågan.

Flera politiker bland de traditionella vapenförespråkarna, som senatorerna Joe Manchin och Marco Rubio, har signalerat öppenhet inför en skärpning efter massakern. De flesta lagförslagen väntas möta hårt motstånd i kongressen, främst från vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter