”Så minns vi Göran Stangertz”

Richard Hobert, Pernilla August och Sven Wollter minns Göran Stangertz.

avEmmelie Wallroth

NYHETER

Göran Stangertz påverkade många med sitt engagemang och sin passion.

Sorgen och saknaden bland kollegorna är stor.

Lasse Hallström, 66, regissör:

– Går inte att begripa att han är död. Han var den förste professionelle skådespelare jag hade nöjet att regissera, i tv-filmen ”Ska vi gå hem till dig … eller hem till mig … eller var och en till sitt?”. Jag beundrade honom verkligen, både som skådespelare och regissör. Smart och orädd på alla sätt.

Ann Zacharias, 56, skådespelare

Ann Zacharias har både spelat tillsammans med Göran Stangertz och haft honom som regissör.

– Det var efter filmen ”Det sista äventyret” där vi arbetade tillsammans som han blev stor. Han hade bestämt sig för att han ville göra den och han var strålande. Han var fantastisk att jobba med. Han visste hur han skulle ta sina skådespelare. Han var trygg och hade en stor kunskap. Och framför allt, han var genuin, nyfiken och snäll. Det kan man inte säga om alla. På den tiden var ovanligt att man gick från att vara skådespelare till att bli regissör, men han klarade det. Han hade bredden, djupet och hela den konstnärliga biten. Det är få förunnat att få pröva på det mesta i livet, men det har han gjort.

Richard Hobert, 60, regissör

Richard Hobert gjorde tio filmer tillsammans med Göran Stangertz under perioden 1987-2000.

– För mig att det som att en bror har dött. Vi fick ett helt decennium tillsammans som gjorde att vi lärde känna varandra mycket väl. Och han var en människa som tåldes att lära känna. Han var en skådespelare som lika gärna passade bollen till en kollega som han lät göra mål i stället för att han själv skulle glänsa. Det är en jättestor förlust för film- och teatersverige, och en jättestor personlig förlust för mig. Vi har haft kontakt och pratat om att göra något samarbete i framtiden. Vi får väl ta det när vi hamnar där uppe tillsammans. Vi sparar det till dess. Den publiken är ju ganska stor.

Pernilla August, 54, skådespelare

Pernilla August arbetade tillsammans med Göran Stangertz i filmen ”Där regnbågen slutar”.

– Vi hann arbeta tillsammans alldeles för lite, jag hade verkligen velat jobba mer med honom. Vissa människor möter man och arbetar med och så blir det sådär lustfyllt och så skapar man en kontakt. Jag minns jobbet med honom som otroligt lustfyllt. Jag tyckte otroligt mycket om honom och vi fick en jättefin kontakt. Han var en fantastisk och spännande människa som försvann alldeles för tidigt, han hade så mycket mer att ge. Det är otroligt sorgligt att han har gått bort. Jag tänker mest på hans barn och familj.

Sven Wollter, 78, skådespelare

Sven Wollter arbetade tillsammans med Göran Stangertz under slutet av 60-talet.

– Han var en mycket ung man då. Han var en sprittande yngling som fick sin första chans med den pjäsen. Jag minns att det var under flowerpower-perioden och pjäsen handlade om trettondagsafton. Det blev ingen succé, men det var väldigt roligt. Han var sprittande entusiastisk och glad. En rolig och inspirerande människa. Det finns inget ont att säga om honom. Jag tror att alla som har jobbat med honom kan säga samma sak. Han hade stor aptit på livet. Vi gick skilda vägar efter den pjäsen men vi har träffats mycket på teatern, så som gamla kamrater gör. Att Göran inte ska finnas bland oss längre kom som en chock.

Johan Wester, 44, komiker och programledare

Johan Wester arbetade tillsammans med Göran Stangertz när han fick beskedet om cancer. Tillsammans med Anders Jansson skulle de sätta upp humorshowen ”Köp mjölk. Skriv bok.”

– Det var fantastiskt att få möjlighet att jobba med honom som regissör. Vi såg verkligen fram emot det. Vi hann börja, men vid repetitionsdelarna fick vi avbryta. Vi kom aldrig i gång ordentligt, men jag kände ändå att det han gav oss var så framåt och äkta. Det var som hans passion var så stark att inget annat fick komma i vägen. Även om han var lite äldre än oss kändes han som en skolkamrat. Han gjorde ett sådant intryck så att han kommer finnas med i många år. Han kommer alltid vara med. Tack Göran.

Camilla Lundén , 45, skådespelare

Camilla Lundén spelade tillsammans med Göran Stangertz i sju filmer.

– Han har betytt massor för mig. Vi har inte haft direktkontakt på flera år, men vi jobbade ju tillsammans under så himla många år. Han var ju redan etablerad när jag kom in i filmvärlden och han blev en typ av mentor på många plan.  Det är förskräckligt att han gick bort så ung. Och det känns konstigt, för han var så otroligt levande. Eftersom vi gjorde sju filmer tillsammans så blev det självklart många stunder för att sitta och prata mellan tagningarna. Han var en otroligt fin människa.

Gunnel Fred, 57, skådespelare

Gunnel Fred spelade tillsammans med Göran Langertz i filmen ”Jack”.

– Det känns så overkligt. Han dog alldeles för tidigt. Göran var en otroligt fin man med ett stort hjärta och en stor hjärna. Han var väldigt generös och varm. Man märkte att han var passionerad, han gick in i allt med hull och hår. Han analyserade alltid det han gjorde. Man tänker jättemycket på hans fru och barn nu.

Tomas Bolme, 67, skådespelare

Tomas Bolme arbetade tillsammans med Göran Langertz i serien ”August Strindberg: Ett liv” och ”Det sista äventyret”.

– Som skådespelare var han väldigt stillsam, intellektuell och humoristisk, med en väldigt bra kraft på replikerna. Han var behaglig att ha att göra med. Det var aldrig några besvär, aldrig något bråk. Han tillhörde en av dem som blev stjärna direkt efter scenskolan. Han kastade sig direkt in i stora roller och var alltid ett namn att räkna med. Han slogs för sin teater och var ingen som man puttade omkull. Det är synd att en så viktig tillgång gått bort alldeles för tidigt. Väldigt sorgligt.