Rap-artist mordhotade Jimmie Åkesson

avLilian Andersson

NYHETER

Utreds av polisen: ”Tråkigt att ni skriver om det”

Jimmie Åkesson.

Hiphopstjärnan Sebastian Stakset, 26, är anställd för att hjälpa ungdomar på glid.

Nu utreds han av polisen för mordhot mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Fett tråkigt att ni skriver om det, säger rapartisten.

Foto: Christine Olsson/Scanpix
Sebastian Stakset.

Åklagarmyndigheten för säkerhetsmål inledde förundersökningen om olaga hot mot Sebastian Stakset för drygt två månader sedan. I veckan lämnades en framställan om offentlig försvarare för den 26-årige rapartisten in till tingsrätten.

– Sebastian Stakset är inte förhörd än, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson, som inte vill uttala sig närmare om målet och när ett eventuellt åtal kan väckas.

”Sverige är ett rasseland”

Sebastian Stakset, som ingår i populära hiphopgruppen Kartellen, är återhållsam med kommentarer, men hävdar att han är oskyldig och förnekar brott.

– Det här är en sak mellan mig, min advokat och polisen. Det är fett tråkigt att ni skriver om det, ni går Sverigedemokraternas ärenden. Sverige har blivit ett jävla rasseland.

Efter mordhotet på sitt Twitterkonto bad Sebastian Stakset sin familj och arbetsgivaren Fryshuset om ursäkt för sitt klumpiga ordval där han sa sig vilja tortera ihjäl Jimmie Åkesson med en avbitartång.

Han vägrade be SD-ledaren om ursäkt.

Åkesson blev ”skrämd”

Jimmie Åkesson polisanmälde Twitterhotet till Säkerhetspolisen.

Enligt anmälan har Stakset hotat Jimmie Åkesson med att han vill "döda bögen och tortera han i tre dygn med avbitartång, locktång, blåslampa för att stoppa blödningar med".

I en skriftlig kommentar uppgav Åkesson att han tog mycket illa vid sig och blev särskilt skrämd när han fick kännedom om mannens bakgrund.

– Vi kan inte ge några kommentarer i detta läge utan hänvisar till vad vi sagt tidigare, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Brottades med väktare

Sebastian Stakset dömdes 2008 till ett års fängelse för bland annat medhjälp till rån, häleri och vapenbrott.

Totalt har han suttit fem år i fängelse.

Stakset säger sig ha tagit avstånd från sitt kriminella leverne och är nu anställd av Fryshuset där han verkar som förebild för unga. I september var det premiär för "Medan vi faller", en teaterpjäs av Sebastian Stakset i samarbete med Stockholms stadsteater. Han debuterade då som skådespelare och manusförfattare.