Överlevde tsunamin - nu har ödet blivit film

1 av 3

avEmma Kirkhoff

NYHETER

Maria Belón Alvarez var på sina drömmars semester tillsammans med sin familj när tsunamin slog till på annandagen 2004.

Hon var nära att dö under vattenmassorna men lyckades till sist rädda sig själv.

Mirakulöst klarade sig även resten av familjen och nu har deras öde blivit film.

På annandagen 2004 låg spanjorskan Maria Belón Alvarez och slappade på stranden i Khao Lak i Thailand, en bit bort lekte hennes tre söner tillsammans med sin pappa. Maria kände sig som den lyckligaste kvinnan på jorden.

Sekunder senare slog den gigantiska vågen till mot stranden och hela familjen sveptes bort i vattenmassorna som förstörde allt i sin väg.

”Såg en stor svart vägg”

Maria har i flera utländska medier berättat att hon först inte såg vågen utan bara hörde ett fruktansvärt ljud som hon trodde bara fanns i hennes huvud.

– Ingen kände igen ljudet, det kändes som att jorden var på väg att falla sönder trots att allt såg perfekt ut. När jag vände mig mot havet såg jag en stor svart vägg, säger Maria Belón Alvarez till The Daily Record.

Maria virvlade runt under ytan i tre minuter innan hon till sist lyckades ta sig upp. Hon var ensam och livrädd och hon var säker på att hon var på väg att dö.

Hela hennes familj var borta.

Fick hjälp till sjukhus

Men så plötsligt såg hon sin äldste son Lucas några meter längre bort och tillsammans fortsatte de att klamra sig fast vid trädet. Lite senare hjälpte en thailändsk man dem till sjukhus.

Samtidigt hade pappa Enrique hittat de andra två sönerna, Tomás och Simón. Tillsammans sökte de igenom alla sjukhus innan de till sist hittade Maria och Lucas.

Som ett mirakel var familjen återförenad igen, alla vid liv.

Maria hade vatten i lungorna och en otäckt, djupt sår i sitt ena ben. Hon fick spendera flera månader på olika sjukhus och genomgå 16 operationer innan hon blev frisk och kunde återvända till sitt hem i Spanien.

Ödet blev film

Nu har det gått drygt åtta år sedan den där fruktansvärda dagen, då 230 000 människor miste livet i tsunamins spår.

Innan tsunamin jobbade Maria som läkare men numer engagerar hon sig i att tala om katastrofen och för dem som överlevde den.

Familjens öde har nu också blivit film i Hollywoodsatsningen The Impossible som just nu visas på svenska biografer.

Maria har varit med och skrivit manus och har jobbat tätt ihop med skådespelarna. Brittiska Naomi Watts spelar huvudrollen som Maria och Ewan McGregor gör rollen som Marias man Enrique.

”Nu kan jag se klart”

Under inspelningen fick familjen återvända till det återuppbyggda hotellet i Thailand där de befann sig när vågen kom. Då kom alla de hemska minnena tillbaka.

– Det var stundtals smärtsamt att jobba med filmen men det var smärta värd att gå igenom, för vi tror verkligen på den här filmen, säger Maria Belón Alvarez till BBC.

En av anledningarna till att Maria ville berätta sin historia i en film var för att hon ville få folk att förstå hur det är att verkligen leva.

– Det är en personlig historia med en universal dimension och därför var det viktigt att berätta den. Jag tror att jag var blind innan tsunamin. Jag var blind men nu kan jag se klart, säger hon till BBC.