Grävde fram hemlig Mussolinibunker

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

Italiens fascistdiktator Benito Mussolini hade många hemliga bunkrar.

Nu har den ”allra hemligaste” hittats.

Bunkern upptäcktes under palatset Palazzo Venezia i Rom.

Upptäckten av Mussolinis bunker ska vara den tolfte i sitt slag och där tror man att han skulle ha gömt sig tillsammans med sin älskarinna Claretta Petacci om de allierade gick till anfall mot Rom.

Man fann bunkern när man inspekterade grundfundamentet på Palazzo Venezia, som ska genomgå en renovering.

15 meter ner

Anna Imponente vid Roms stad och arkitekten Carlo Serafini såg en liten trälucka när de inspekterade palatset och upptäckte då bunkern drygt 15 meter under marken, enligt Yahoo News.

– När vi såg betongen var det helt tydligt. Det här är Roms tolfte bunker – Benito Mussolinis sista bunker, säger Carlo Serafini.

Gömstället uppges vara byggt för två personer, men inte hunnit bli färdigställt. Hål i väggen är borrade med syfte att dra in vatten och elektricitet och bunkern uppges kunna stå emot kraftiga bombanfall.

Tjocka väggar

– Väggarna ligger på fundamentet av ett gammalt torn, och är nästan två meter tjocka på vissa ställen. Den skulle förmodligen har byggt för Mussolini själv och ytterligare en person, högst troligt hans älskarinna Claretta Petacci, säger Serafini till La Stampa, enligt Yahoo.

Något bunkerskydd blev däremot inte aktuellt för Mussolini i Rom. Han tillfångatogs vid Comosjön i april 1945 och avrättades genom arkebusering tillsammans med sin älskarinna.

Publicerad: