Sverigedemokraterna

SD-toppen jämför islam med nazism

Av: 

Pär Karlsson

Victor Friberg

NYHETER

Nyligen proklamerade Sverigedemokraternas ledning att det råder nolltolerans mot rasism och extremism inom partiet.

Samtidigt ser partiets nya rättspolitiska talesperson inga problem med att partiet nu skickar ut den antimuslimska tidningen Dispatch International till 6000 partimedlemmar.

– Islam är en ideologi och i dag är det ett långt värre hot än nazismen, säger Richard Jomshof.

För en dryg månad sedan skickade Jimmie Åkesson ut ett brev där han förklarade att det, med omedelbar verkan, rådde nolltolerans mot rasism och extremism inom Sverigedemokraterna.

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata ­utsvävningar”, skrev Jimmie Åkesson då.

Skickar ut antimuslimsk tidning

Kort efter det att brevet gick ut till Sverigedemokraternas förtroendevalda tvingades så väl partiets rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth som den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist tvingats lämna sina uppdrag sedan en film visat hur de yttrar rasistiska och nedsättande kommentarer under en festnatt för drygt två och ett halvt år sedan.

Men nolltoleransen till trots avslöjar Sydsvenskan i dag att 6000 partimedlemmar kommer att få den antimuslimska tidningen Dispatch international i brevlådan vid månadsskiftet.

Tidningen skickas nämligen ut tillsammans med Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren – och det är partiet som står för portot.

– Det är en viktig röst i samhällsdebatten. Tidningen fokuserar mycket på islam och islamism, det tycker jag är viktigt. Fler människor behöver ta del av det man lyfter fram och bilda sig en objektiv uppfattning, för att nyansera bilden, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraternas nya rättspolitiske talesperson och ansvarig utgivare för SD-kuriren.

”Granskades noga”

Samarbetet mellan SD och Dispatch International offentliggjodes av Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist, under en debatt på Publicistklubben Syd under måndagen.

Enligt Richard Jomshof har tidningen granskats noga innan samarbetet inleddes, och trots att tidningen beskriver manifestationerna till minne av Kristallnattens offer som "en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister" ser Jomshof inte ser några problem med samarbetet.

– Det är inte vår tidning, vi tycker inte allt de skriver är bra och jag håller inte med om allt de skriver. Men vi har tagit en djupgående diskussion om det här och landat i slutsatsen att det de säger måste få komma fler människor till del, säger Richard Jomshof.

”Väl i linje med partiets ideologi”

I en annan artikel hävdar en islamexpert att böneutrop inte bara kallar till bön utan också kan tolkas som hot, och efter regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om sjukvård för papperslösa varnade tidningen för att "Sverige kan bli en hiv-magnet".

Det skrivs även att islam är att likställa med nazism. Den bilden håller Richard Jomshof med om.

– Jag tycker att jämförelsen mellan islam och nazism är ganska legitim. Jag anser att islam är en totalitär och antidemokratisk ideologi. Men det innebär inte att det inte finns fler riktningar inom islam eller att alla muslimer tycker likadant. Som det ser ut i dag är islam det absolut största hotet vi står inför, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade utskicket av Dispatch International i en intervju i TV4:s ”Efter tio” i dag.

– Jag har inte läst den. Det är SD-kuriren, vår tidning, som skickar ut det första numret av den här nya tidningen, sa han då.

Jämför islam med nazism

Och Jimmie Åkesson tycker inte att Sverigedemokraterna medverkar till att måla upp en hotbild mot muslimer.

– Nej, däremot målar vi givetvis upp den problembild som vi ser. Vi ser ett Sverige som slitits i sär. Jag upplever att vi beskriver verkligheten, säger han.

ANNONS

Den populära muminmuggen Fiske finns nu till rabatterat pris!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Nazism

Islamism

Jimmie Åkesson

Rasism