Ryanair

Ryanair nödlandar med bränslebrist

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Flera Ryanairplan har på kort tid tvingats nödlanda på grund av bränslebrist.

Det var medvetet.

Flygbolaget kräver nämligen att planen ska flygas med så lite bränsle som möjligt – för att spara pengar.

Den 26 juli nödlandade tre plan på samma dag. Ett av planen lyfte från Skavsta samma dag.

Då sa en av passagerarna till Aftonbladet:

– Jag blev väldigt förbannad när man förstår att de riskerar liv bara för att spara bränsle. Det är inte normalt att man måste nödlanda, sa Joaquin Moya.

Erkänt bränslebrist

Faktum är att ett flygplan tillhörande Ryanair tvingades nödlanda så sent som i fredags i Italien.

Då sa flygbolaget att nödlandningen berodde på motorproblem. Men flera, enligt VG fem Ryanairplan, har nödlandat inom kort tid och det finns mycket som tyder på att bränslebrist ligger bakom.

Ryanair granskas redan för de tre nödlandningarna i Spanien och flygbolaget har bekräftat för den irländska tidningen Independent att orsaken var bränslebrist, uppger VG.

Oroar fackföreningar

Nu kommer det fram nya uppgifter om varför. Enligt uppgift inifrån bolaget, som VG tagit del av, så har kaptenerna på flygplanen varit tvugna att dra åt svångremmen om bränsletanken. De måste flyga med så lite bränsle som möjligt.

I ett dokument som tidningen tagit del av underströk en chef att kaptenerna bara skulle fylla tanken med så mycket bränsle som resan kräver.

Det här oroar nu pilotföreningarna i Sverige och Norge.

– Det kan bli vanligare framöver. De flesta flygbolag försöker åka med så lite bränsle som möjligt, har Gunnar Mandahl, SAS-pilot och ordförande i Svensk pilotförening tidigare sagt till Aftonbladet.

Norges ordförande säger:

– Billiga flyg har ett pris, vi kan inte leverera så billiga flygpriser som Ryanair och andra lågprisbolag utan att det går ut över någonting, säger Aleksander Wasland, ordförande i Norges pilotförening till VG.

Ryanairs svar på anklagelserna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryanair