Nyheter

Sverige vann snuskampen

Av: 

Anders Clark

Snusministern Maria Larsson (KD) har åkt ner till Luxemburg över midsommar för att ta strid för ett fortsatt undantag för svenska snusare.
Snusministern Maria Larsson (KD) har åkt ner till Luxemburg över midsommar för att ta strid för ett fortsatt undantag för svenska snusare.

NYHETER

Årets midsommar blev inte den sista med fuktiga snusprillor.

Sverige har fått grönt ljus för fortsatt undantag från förbudet mot snus i EU.

– Prillorna behöver inte vara torra utan kan vara fuktiga framöver också, säger Maria Larsson (KD) som förhandlat med EU:s folkhälsoministrar.

De ansvariga ministrarna enades om en kompromiss som endast Polen, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien inte godtog.

– Vi har fått behålla självbestämmandet över snuset, att kunna reglera ingredienser som natriumkarbonat och annat, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) till Aftonbladet.

Hotet: Okunskap

Enligt Maria Larsson har det inte varit hårda förhandlingar om snuset, snarare är det så att få ministrar i EU känner till snuset och svenska folkets relation till den i resten av världen udda tobaksprodukten:

– Det är inte många som stiftat bekantskap med det, de vet inte vad det är.

Har du slitit upp en stock snus och delat ut, eller hur har du bedrivit förhandlingarna med ministrarna?

– Nej, jag har inte bedrivit förhandlingarna på det sättet. Men det är klart att det är en komplikation att det finns många länder som inte vet vad det handlar om och inte förstår hur stor frågan är för Sverige.

I slutändan var alla ministrar utom fyra för att ge Sverige ett fortsatt undantag från snusförbudet, vilket innebär att det svenskarna kan snusa som vanligt. Sedan inträdet i EU 1995 har Sverige haft undantag från EU:s tobakslagar som rör snus.

Svenskt snus "diskriminerat"

Trots det positiva beskedet är Swedish match informationsdirektör Patrik Hildingsson försiktig med glädjeropen och pekar på fortsatt exportförbud som ett orosmoln:

– Jag vill förstå förslaget bättre.  Men vi kan konstatera att EU alltjämt diskriminerar snuset. Vi känner till cigaretternas konsekvenser, ändå verkar huvudvärken vara svenskt snus.

Även Maria Larsson (KD) är fortsatt missnöjd med EU:s exportförbud mot svenskt snus:

– Vi tycker att svenskt snus är diskriminerat på den europeiska marknaden. Därför vill vi lyfta det, men vi visste att det var väldigt svårt att få gehör.

"Känns jättebra"

Nu återstår för EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott som äger frågan i sin helhet att ta ställning till de remissyttranden som kommit från parlamentets andra utskott och därefter skicka frågan till parlamentet där det kan vinna laga kraft.

– Förslaget är väldigt starkt när vi gått igenom det här i rådet och kommissionen. Det känns jättebra inför framtiden, säger Maria Larsson (KD) till Aftonbladet.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: