Pappans larm: Mamman hotade döda barnet i januari

Pappan slog larm till socialen

Kvinnan misstänks ha dödat sin treåriga dotter med fentanylplåster.

Redan i januari slog pappan larm till socialtjänsten – kvinnan hotade döda barnet och sig själv.

– Uppgifterna har blivit hängande i luften och det är djupt beklagligt, säger Camilla Ring, tf myndighetschef på socialkontoret i Motala.

Flickan hittades livlös i söndags kväll av sin mormor. I samma hus fanns flickans mamma, en kvinnan i 30-årsåldern, som försökt ta sitt eget liv.

Enligt uppgifter som mamman lämnade senare på sjukhuset hade hon dödat flickan med narkotikaklassade smärtlindrande fentanyl-plåster och lugnande medel.

Hotade med självmord

Föräldrarna har aldrig varit sammanboende utan mamman har haft ensam vårdnad medan pappan haft visst umgänge. Det senaste året har han kämpat för att dottern skulle bo hos dem växelvis men kvinnan har vägrat.

Parterna har haft juridiska ombud och en förberedande förhandling har hållits i tingsrätten.

De har också gått i samarbetssamtal hos socialtjänsten. Och det var i ett samtal med socialtjänsten som pappan i januari berättade för en samtalsledare att kvinnan hotat att ta livet av sig själv och barnet om han inte la ner rättsprocessen.

Utreddes aldrig

Det finns nedtecknat och har skickats till tingsrätten av samtalsledaren.

Oron tilltog och i mars skrev pappans ombud till tingsrätten: "Det kan vara helt förödande att inte utreda flickans situation grundligt".

Men pappans uppgifter nådde aldrig den del av socialkontoret som gör utredningar om barn. Det blev aldrig någon vårdnadsutredning.

– Den oron har inte kommit utredningsgruppen till kännedom. Familjen har inte varit aktuell för någon utredning eller några insatser, säger Camilla Ring, som är tillförordnad myndighetschef på socialkontoret i Motala kommun.

Misstänks för mord

Trots att de olika avdelningarna sitter i samma korridor har inte informationen förts vidare.

–  Det är klart att det är uppgifter man behöver gå vidare med. Det är uppgifter som man inte kan låta hänga i luften. Det är riktigt illa. Sedan vet vi inte var vi hade hamnat om vi gjort något, säger hon.

Mamman är anhållen misstänkt för mord och vårdas på sjukhus för sina skador.

Publisert: