Haddile får stanna - tills vidare

Av: Mira Micic, Oskar Forsberg, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fosterföräldrarna vågar inte glädjas: Vi förstår inte hur de tänker

Haddile, 2, skickas inte till ett barnhem i Frankrike.

Men det var egentligen aldrig tänkt att det skulle bli så, hävdar nu Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Flickan ska vara kvar i familjehemmet tills man hittat hennes släktingar.

– Det är bara en halv seger. Men bra att de lyssnat på svenska folket, säger fostermamman Malen Liewehr, 44.

Haddiles fosterföräldrar Miklos och Malen Liewehr som är glada över beskedet att den lilla flickan tills vidare får stanna.
Foto: ANDREAS BARDELL
Haddiles fosterföräldrar Miklos och Malen Liewehr som är glada över beskedet att den lilla flickan tills vidare får stanna.

I media har Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik kritiserat socialtjänsten i Lund för att inte ha letat tillräckligt efter Haddiles mamma.

– Jag tänker att de gjort bedömningen att det ligger ett reellt hot mot mamman. Men han har kanske inte tittat så djupt i papperna ännu, han har ju haft saker att göra, säger Maler Liewehr i Godmorgon Sverige på måndagen.

Om mig domstolen kommer fram till att Haddile får stanna hos sina fosterföräldrar är de inte säkra på att hennes mamma ändå hör av sig.

– Mamman har en anledning till varför hon lämnat Haddile och varför hon inte hör av sig. om man tänker på att det föreligger ett hot bakom kanske hon inte kan träda fram. Vi kan inte göra så mycket, säger fosterpappan Miklos Liewhr, 50 i SVT:s morgonsoffa.

”Söker släktingar”

"Haddile kommer bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår", skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande som skickades ut i går kväll.

Myndigheten skriver också:

”Om inte flickans föräldrar går att hitta måste Migrationsverket arbeta för att finna andra släktingar som kan ta emot henne.”

Oroliga

Haddiles fosterföräldrar är glada för att det verkar hända något i ärendet. Men de bemöter Migrationsverkets utspel med försiktighet - och oro.

 – Fast har inte Haddile särskilt ömmande skäl, vilket lagen säger, så vet jag inte vem som har det, säger Malen Liewehr

I pressmeddelandet, som egentligen är ett förtydligande, enligt myndigheten, skriver Migrationsverket att flickan får stanna i familjehemmet, tills man hittat hennes föräldrar eller släktingar.

"Finns en hedersproblematik"

– Om det finns en mamma som kan, vill och som är kapabel att ta hand om Haddile, absolut! Men när de börjar prata om släktingar, då vet jag inte om de vet vad de pratar om. De vet att det finns en hedersproblematik i bilden. Detta står i Haddiles akt. Risken är överhängande att hon råkar illa ut om hon hamnar hos släktingar. Jag förstår fortfarande inte hur de tänker, för det där är inte för barnets bästa, säger Miklos Liewehr, 50.

Glada för stödet

Miklos och Malen Liewehr berättar att folk har kommit fram på stan och sagt att de håller tummarna och har blivit alldeles överväldigade av det stora stödet, som bland annat kommit från Aftonbladets läsare: Över 130 000 personer skrev på för att Haddile ska få stanna.

– Det värmer verkligen att folk bryr sig, säger Malen Liewehr.

Publicerad: