Bankomatliga slår till mot äldre kvinnor

avOskar Forsberg, Leonel Marjavaara

Publicerad:

Polisen varnar efter flera stölder i svenska städer

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

En ny form av stölder vid bankomater sveper just nu över Sverige – bankkunder distraheras när de ska ta ut pengar.

Några minuter senare har tusentals kronor ­försvunnit från kontot.

– Exakt hur de går till­väga är ännu oklart, säger Lars-Håkan Lindholm vid Malmöpolisen till Sydsvenskan.

Stöldsättet har under två dagar upprepats vid minst sex tillfällen i Malmö, uppger Sydsvenskan.

Men även Stockholm och Göteborg är drabbat. I förrgår gick ­chefen för Östermalms ­när­polisområde, Wenche ­Deas-Mobergh, ut med en uppmaning på Twitter och varnade för bankomat­tjuvar.

– Kort, mörkhårig, lite rund kvinna distraherar äldre vid bankomater, tar pengarna och flyr till fots. Informera äldre i er omgivning, twittrade hon.

”Trodde hon ville hjälpa”

I Göteborg drabbades 78-åriga Astrid vid en bankomat i Nordstan i söndags.

– En kvinna hoppade fram och tryckte på en knapp som jag nu förstår är 5 000-kronorsknappen. Jag trodde bara att hon ville hjälpa mig och att automaten var sönder, säger Astrid till Aftonbladet.

– En halvtimme senare när jag försökte vid en annan automat försökte en annan liknande kvinna samma sak, men då var det folk i vägen så det gick inte. Jag tror att det är en liga och jag vill varna andra äldre kvinnor så att inte fler drabbas, säger Astrid som har polisanmält.

Även i andra storstäder

I både Malmö och Stockholm är det i flera fall just äldre kvinnor som har drabbats. Polisen i Malmö misstänker att det är samma ­person eller grupp av personer som ligger bakom den ­senaste tidens stölder.

I tisdags drabbades två kvinnor när de skulle ta ut pengar i centrala Malmö, uppger Sydsvenskan. En av dem blev av med 5 000 kronor.

– Hon hade precis knappat in sin kod när en ung kvinna trängde sig fram och tryckte på avbryt-knappen och sa att bankomaten inte fungerade. När kvinnan gick till en annan automat för att ta ut pengar så upptäckte hon att 5 000 kronor hade tagits ut, säger polisens informatör Lars-Håkan­ Lindholm till tidningen.

Tidigare samma dag ­stördes en kvinna vid köp­centret Mobilia när hon skulle ta ut pengar. Hon ­bestals på 2 000 kronor.

Misstänker skimning

Malmöpolisen vet inte hur de förslagna tjuvarna kan komma över pengarna så pass snabbt, men ska nu utreda tillvägagångssättet, bland annat genom bilder från övervakningskameror.

– Vi misstänker att de ­åtminstone vid något av tillfällena har lyckats skimma kort, säger Lars-Håkan Lindholm.

Publicerad: