Skräcksiffrorna för Obama i natt

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mitt Romney leder med bara timmar kvar till vallokaler öppnar

NEW YORK/BOCA RATON. Bara tolv timmar innan vallokalerna öppnar kom de senaste skräcksiffrorna för Barack Obama.

Enligt en rykande färsk Gallupundersökning i natt leder Mitt Romney presidentkampen – med en procents marginal.

Nu arbetar volontärer in i det sista för att ändra utgången.

– Min största skräck är att det ska bli ett nytt valkaos, säger Renata Stier, 61, från Florida.

Den 7 november 2000 klockan 19.50, bara tio minuter innan vallokalerna stängde, visade undersökningar att Al Gore vunnit i Florida, vilket gjorde att han utropades som segrare i presidentvalet.

Flytta fram klockan två timmar – och Florida är åter en osäker delstat.

Flytta fram klockan ytterligare 744 timmar (en månad) – och George Bush utropas av USA:s högsta domstol som vinnare, med bara 537 rösters marginal.

En mardröm

– Hela den valnatten var en enda lång mardröm, säger volontärarbetaren Renata Stier, 61, som befinner sig i Obama for Americas lokaler i Boca Raton.

– Min största skräck är att samma sak ska hända i år.

Ett alternativ som inte alls är otänkbart. Loppet är just nu ruggigt jämnt. En Gallupundersökning som släpptes bara tolv timmar innan vallokalerna öppnar i dag visade på en marginell ledning för Mitt Romney, 49 procent mot 48 för Barack Obama, och med ett slutresultat på 50 procent mot 49 procent. En undersökning av CNN i förrgår placerade båda kandidaterna på exakt 48 procent av rösterna.

Risken för att det närmaste dygnet blir just som Renata Stier fruktar – ett kaos – är stor.

Tre olika problem kan uppstå. Det första är att båda kandidaterna kan få 269 elektorsröster vardera, i stället för att en av dem får de 270 som behövs. Det andra är att det blir som år 2000, att Al Gore fick flest röster men George W Bush flest elektorsröster och det tredje alternativet är att mycket få röster skiljer kandidaterna åt i en avgörande vågmästarstat, vilket gör att det slutgiltiga resultatet kan dröja upp till tio dagar.

Kan sluta i domstol

För att lösa ett kommande valkaos har båda kandidaterna redan anlitat varsin toppadvokat. Mitt Romney har valt Benjamin Ginsberg, som var George W Bushs juridiske rådgivare under valet 2000. Barack Obama har anlitat Robert Bauer, som tidigare under hösten framgångsrikt hjälpt presidenten att skjuta upp vissa av de nya vallagarna som kunde ha gett Romney fördel.

De båda toppadvokaterna sitter redan och förbereder sig för en strid i domstolen, om det skulle sluta där. Något som Renata Stier – och tiotusentals andra volontärer hos både team Romney och team Obama – gör allt för att förhindra.

– Jag jobbar heltid, men varje ledig stund jag har är jag här, säger hon när Aftonbladet träffar henne vid kampanjlokalen i Boca Raton, Florida.

– Jag sitter och ringer upp människor som var registrerade här som demokrater för fyra år sedan, säger tack för deras stöd, påminner dem om hur få röster det var som avgjorde år 2000 och vädjar till dem att rösta igen. En del av dem är trevliga. En del säger åt mig att aldrig ringa igen. Men jag kommer att ringa till sista stund. Vila gör jag den 7 november.

Publicerad: