Nyheter

Professor: Var inte rädda för ljuskloten

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Men 2036 kan det vara "good bye"

Astronomen Claes-Ingvar Lagerkvist.
Astronomen Claes-Ingvar Lagerkvist.

Ljuskloten som ses i Sverige nu är inte farliga.

Men 2036 kan ett klot på 500 meter i diameter krocka med jorden.

– Blir det kollision är det kanske inte hundra procent "good bye" för mänskligheten, fast nästan. Men risken är lika stor som att vinna på lotto, säger astronomiprofessor Claes-Ingvar Lagerkvist.

Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet, uppger att ljuskloten troligen handlar om delar av geminiderna, ett bälte av himlafragment som orsakats av en asteroid, som passeras varje december. Meteoriter från geminiderna kan ses främst runt den 13-14 december årligen.

Peakar nu

Meteorregnet tycks intensifieras för varje år, och kan under senare år ge 120-160 meteoriter i timmen under "optimala förhållanden"

Lagerkvist ser på bilder som läsare skickat in till Aftonbladet, och konstaterar att ljuskloten kommer av kroppar som är omkring en fotbolls storlek.

– Vid den storleken bryts de normalt sönder och brinner upp i atmosfären. De flesta är mycket mindre än så. Det är inte farligt, säger han.

Astronomer har koll på en stor mängd himlakroppar, som man mäter position, hastighet och omloppsbana för. Med det här verktyget kan man skriva in beteckningen för en himlakropp, och se dess närhet till jorden.

Enligt Claes-Ingvar Lagerkvist beräknas de flesta objekt inte ens komma i närheten av jorden – i alla fall under den närmaste tiden.

Passerar om tio år

För 65 miljoner år sedan dunsade en meteor på 10 kilometer i diameter ned och utplånade dinosaurierna. Historiskt drabbas jorden av tre kraftiga kollisioner med en himlakropp på en miljon år.

När, baserat på kropparna man känner till, riskerar det att smälla?

– Det finns ett objekt som kommer passera om tio år ganska nära jorden. Men sannolikheten att den kolliderar är nära noll. Men 2029 kommer den bara 30 000 kilometer från jorden, och man vet inte riktigt hur den rör sig efter det. 2036 passerar den igen. Då finns en risk för kollision, men det är lika stor chans att vinna på lotto.

Kroppen som riskerar smälla 2036 heter 99942 Apophis. Den är 500 meter i diameter.

– Då är det väl inte hundra procent "good bye" för mänskligheten, men nästan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: