Diktatorns mobil väcker intresse

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad är det för märke på Kim Jong-Uns smartphone?

1 av 25 | Foto: AFP
På bilden från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå syns Kim Jong-Uns mystiska smartphone. Vad det är för en mobil har det än så länge bara spekulerats i.

Medan Nordkorea förbereder ett kärnvapentest diskuterar världen en helt annan fråga.

Vad är det för smartphone som diktatorn Kim Jong-Un använder?

Upprinnelsen är en bild som släppts av nordkoreanska medier. På den leder den unge Kim ett möte med höga säkerhetsrådgivare. Precis bredvid honom ligger en svart mobil.

Varje livstecken från det så slutna landet resulterar omedelbart i omfattande publicitet hos grannen i syd och därefter övriga världen. Det alla försöker lista ut är vad det är för mobil Kim Jong-Un använder.

En talesman för sydkoreanska regeringen rapporterar att bilden analyserats av landets underrättelsetjänst. De har kommit fram till att mobilen troligen är av märket HTC.

Ingen slump

Kim Jong-Un har födmodligen inte valt HTC av en slump.

Att välja en sydkoreansk Samsung hade varit uteslutet. Det skulle indirekt ha signalerat att Nord ligger efter sin granne i syd när det gäller avancerad teknologi. Visserligen vet alla att det förhåller sig så men det är inget Nordkorea någonsin skulle erkänna officiellt.

Iphone är inte heller gångbar eftersom den är amerikansk. USA är en av Nordkoreas största fiender.

HTC är taiwanesisk. En bra kompromiss. Dock inte heller den helt riskfri.

Enda vän

Kina är Nordkoreas enda vän i världen och där anser man att Taiwan fortfarande är en del av Kina. Om han velat vara helt politiskt korrekt borde Kim Jong-Un valt en kinesisk smartphone.

Reklamvärdet för HTC är tveksamt men bolaget säger i ett uttalande att de ”uppskattar stöd från alla användare”.

Mobiler har funnits i Nordkorea sedan 2008. Landet uppges ha en miljon mobilanvändare. De kan bara ringa inom landet. Smartphones verkar vara förbehållna den politiska och militära eliten. De kan surfa men bara på landets egna intranät.

Kärnvapentest på gång

Mötet där bilden på Kims telefon togs handlade troligen om något betydligt viktigare, ett planerat kärnvapentest.

Sydkoreas FN-ambassadör uppger att Nordkoreas test är omedelbart förestående. Landet meddelade redan för en månad sedan avsikten att göra ett test.

Världens ledare vill nog bra gärna ha numret till Kim Jong-Uns svarta mobil för att ringa och protestera.

BILDEXTRA: Kim Jong-Un tittar på saker

Publicerad: