Nyheter

C-visioner väcker ont blod hos gräsrötter

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Fast majoriteten visste inte vad de skrev under, hävdar en fullmäktigeledamot.

Centerns lokalavdelning i Färgelanda riktar hård kritik mot partiets förslag till nytt idéprogram i en artikel undertecknad av flera politiker.

Men flera som skrivit under debattartikeln kände inte till innehållet.

– Vi fick aldrig se den färdiga texten, säger Bengt Axelsson (C), fullmäktigeledamot och en av dem som skrivit under.

Centerns idégrupps framtidsvision fortsätter att skaka om partiet och väcka känslor. 

Partiets lokalavdelning i Färgelanda kommun i Västsverige röt i dag till ordentligt. De hävdar att visionen saknar varje form av förankring i de djupa leden av centerväljare och sympatisörer.

Visionen ”innebär i praktiken ett självmord på partiet”, skriver företrädare för Färgelandas lokalavdelning i en debattartikel i tidningen Bohusläningen.

”Tokliberal” vision

Centerpartisterna från Färgelanda kallar i debattinlägget visionen för "tokliberal” och kritiserar hårt idéerna om en borttagen arvsrätt, om lågprisimport, om slopad skolplikt och om fri invandring.

Man är också kritisk till att jordbruket inte nämns i visionerna över huvud taget.

De arga Färgelandapolitikerna målar upp en bild av ett Sverige överbefolkat ”av illitterata storfamiljer som i brist på arbete (...) löser arvskiften med kalasjnikovs” om förslaget skulle antas.

Kände inte till innehållet

Men artikeln saknar trovärdighet. Majoriteten av de femton centerpartister som skrivit under debattartikeln kände nämligen inte till innehållet. Det hävdar lokalpolitikern Bengt Axelsson:

– Vi fick bara stolpar ur materialet uppläst för oss, säger han.

Färgelandapolitikerna fick veta att artikeln skulle innehålla kritik mot att jordbruket inte nämns i idéförslaget och kritik mot att skolplikten tas bort.

– Vi kommer att ha möten om detta. Det är ju ren osanning, dundrar Axelsson.

Vem är det som skrivit artikeln?

– Det vill jag inte säga.

Väntar med avgift tills efter stämman

Centerpartisterna i Färgelanda har nu lagt sina inbetalningskort till partiet på hyllan, står det i det omdiskuterade inlägget.

Vidare står det i debattartikeln att de ska avvakta med sina inbetalningar till partiet tills efter den 22-24 mars – då de nya idéerna eventuellt ska klubbas igenom på en extra partistämma.

– Fast jag tror inte det är många av dem som skrivit under artikeln som egentligen tycker så, säger Bengt Axelsson.

Färgelandapolitikernas inlägg har fått stort genomslag i sociala medier.

”Jag tar fullt avstånd från denna artikel och anser att den bör prövas mot gällande stadgar avseende uteslutning”, twittrade riksdagsmannen Fredrick Federley (C) om debattinlägget.

"Tragiskt. Dessa borde inte vara med i C. Inget, INGET, i partiets politik/värdegrund stödjer det", twittrade Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

”Medeltida åsikter”

Annie Lööfs stab uppger för Sveriges radio att om skribenterna bakom debattartikeln står för de åsikter man ger uttryck för i texten är det grund för uteslutning ur partiet.

– Vi försöker nu febrilt ta reda på om de står för åsikterna, om de gör det är det grund för uteslutning, säger Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren till SR.

Gustaf Svenungsson, som är distriktsordförande för ungdomsförbindet CUF:s avdelning i Nordvästra Götaland, säger till SR att de som har skrivit artikeln ska uteslutas ur partiet:

– Det är helt förkastligt det de har skrivit här. Det är inget centerpartiet står för. Det är helt bisarrt. Sådana åsikter är helt medeltida och ingenting som vi någonsin har haft eller kommer att tycka, säger han.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: