Militärkupp i Egypten närmar sig

avEmma Kirkhoff, Johan Wikén

Foto: AP SCANPIX SWEDEN

Militären har gett president Muhammad Mursi 48 timmar att lösa den politiska krisen – annars väntar en militärkupp.

Oroligheterna splittrar Mursis regering.

Flera personer i presidentens närhet har valt att hoppa av.

Den politiska krisen i Egypten går allt djupare.

De våldsamma sammanstötningarna mellan anhängare och motståndare till den demokratiskt valde Muhammad Mursi har de senaste dygnen krävt uppemot 20 liv och skadat hundratals personer.

Militärkupp väntar

Under gårdagen talade den väpnade styrkans högste chef, Abd al-Fattah al-Sisi, till folket i egyptisk statstelevision. Muhammad Mursis regering gavs då en sista chans: lös krisen inom 48 timmar, annars gör militären det, rapporterar Reuters.

– Vi ser det som en militärkupp. Vilken form den tar återstår att se, sa en av Mursis rådgivare till New York Times.

Mursis män hoppar av

Det kritiska politiska läget har fått Muhammad Mursis ministrar att lämna regeringen på löpande band.

Hittills har sex ministrar lämnat sina poster. Senast utrikesminister Mohammad Kamel Amr som i natt lämnade in sin avskedsansökan, enligt nyhetsbyrån AP.

Vid lunchtid i dag kom uppgifter om att ännu fler i Mursis närhet valt att kasta in handuken. Dagens avhopp gäller två talesmän, en för presidentkansliet och en för regeringen.

”Det är inte sant”

Men trots många avhopp förnekar Egyptens justitieminister att regeringen har avgått, enligt Reuters.

– Regeringen har inte lämnat in sin avskedsansökan och det som har tagits upp i frågan är inte sant, säger Ahmad Suleiman till reportrar efter ett möte med delar av regeringen.

Sex ministrar har alltså avgått och enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena deltog vare sig försvarsministern eller inrikesministern i mötet.

Två ultimatum

Militärens tidsfrist var gårdagens andra ultimatum för regeringen. Dessförinnan hade oppositionen satt en deadline till i dag klockan 16.00 för Mursi att avgå. Annars hotade de med en omfattande kampanj av civil olydnad, enligt AFP.

– En kupp mot vår legitimitet måste göras över våra döda kroppar, sa Mohammed el-Beltagi som är en ledande person inom Muslimska brödraskapet, enligt Huffington Post.

Militären redo

Militära källor i landet uppger för Reuters att armén nu förbereder trupper för att gripa in på gatorna i Kairo och andra städer för att hindra nya sammandrabbningar, om det blir nödvändigt.

Snabba insatsstyrkor ska ha stått klara sedan i fredags för att ingripa om demonstranter attackeras, uppger källorna.

President Mursi och hans premiärminister har suttit i möte med militären för andra dagen i rad, uppger presidentens kansli.

Inga detaljer om innehållet i samtalen gavs, skriver TT.