Nyheter

Ship to Gaza: Känd författare släppt

avAnette Holmqvist

Foto: AFP och SCANPIX
FRISLÄPPT Journalisten Maria-Pia Boëtius greps på Ship to Gazas m/s Estelle, men har nu släppts ur fängelse i Israel.

Författaren Maria-Pia Boethiüs, 65, har släppts ur fängelset i Israel.

Enligt Ship to Gaza är hon på väg hem till Sverige där hon landar vid 18-tiden.

– Vi har fått bekräftat att en svensk har lämnat landet, säger Catarina Axelsson på UD.

I lördags greps passagerare och personal som färdades med Ship to Gazas fartyg Estelle av israelisk militär. Elva av dem är svenskar. Alldeles nyss kom uppgifter från Ship to Gazas advokater i Israel som talar om att journalisten och författarinnan Maria-Pia Boethiüs nu har släppts. Hon var den enda kvinnan med bland de totalt elva svenskar som fanns med ombord.

"Väldigt trött"

– Vi vet inte om det spelat roll att hon var den enda kvinnan. Vi har inte haft kontakt med henne själv men hon ska tydligen vara väldigt trött. Hon har inte sovit på 48 timmar, säger Mikael Löfgren, Ship to Gazas pressansvarige.

Tidigare under måndagen hade fem greker, tre spanjorer och en italienare landat i sina respektive hemländer. Tre israeler väntas dessutom få lämna fångenskapen under kvällen.

Enligt obekräftade uppgifter ska israelisk militär ha använt elpistoler mot Maria-Pia Boethiüs när skeppet bordades.

"Mot sin vilja"

Enligt vad Aftonbladet erfar ska de som fått lämna Israel ha skrivit under den handling som Israel tagit fram och som enkelt uttryckt innebär att man erkänner sig skyldig till att ha tagit sig in i Israel illegalt. Något som svenskarna hittills vägrat att göra.

– Vår advokat trycker på att det är viktigt att det framgår i dokumentet att man förts till Israel mot sin vilja. Jag vet inte om Mara-Pia skrivit på, säger Mikael Löfgren.

Gruppen splittrad

Den svenska gruppen har av israelerna splittrats i grupper om fyra, utan kontakt med varandra. Samtliga har dock fått träffa den svenska ambassadens personal under helgen och har vid dessa besök uppfattats som vid god hälsa.

Enligt Mikael Löfgren finns det dock en oro för vad som skulle kunna hända om övriga svenskar får åka hem utan Dror Feiler. Konstnären och ex-israelen har skiljts från sina reskamrater och ställts inför domstol i en förhandling som sägs pågå just nu. Det är dock oklart vad han anklagas för.

Inte medborgare längre

Enligt UD har Israel i dag bekräftat att Dror Feiler inte längre är israelisk medborgare, han är svensk. Medborgare i Israel har han inte varit sedan 1983, säger man nu. Tidigare har man hävdat att han fortfarande är israel och därför har agerat i strid mot sitt eget land genom att hjälpa dess fiender. Men vad den nya hållningen innebär kan UD inte säga, eftersom man fortfarande inte fått veta vad han och övriga svenskar anklagas för.

Enligt uppgifter i norsk media planeras ett gemensamt nordiskt initiativ för att protestera mot Israels behandling av Ship to Gaza.

– Inget sådant beslut har fattats, men vi tittar på det, det är allt jag kan säga nu, säger Catarina Axelsson.