Här är partiet – som vill ge medborgarna gratis guacamole

avMalin Wigen

Foto: TT
Går på val med löftet om mexikansk fest.

24-åriga Michael Staal-Olsen har startat ett parti som ställer upp i kommunvalet med löftet om en mexikansk fest – med guacamole, skriver danska Ekstrabladet.

Guacamole, nachos, fajitas, tequila – listan över mexikanska rätter är lång och det kan vara anledningen till att över 1000 människor har röstat på ett danskt parti i danska kommunalvalet vars enda valfråga är att hålla en ”valfest med mexikanskt tema”.

Och som många har listat ut kommer det såklart att finnas guacamole på festen.

Guacamole måste vara fritt tillgängligt för alla medborgare i region Hovedstaden så att det inte förhandlas fram till överpriser”, står det i partiets valförteckning.

Det behövs endast 1000 röster till för att få finansiering. Enligt partiet får de cirka fem kronor per röst årligen, vilket motsvarar 5 658 danska kronor om året i fyra år.

”Beklagar om någon är irriterad”

24-åriga Michael Staal-Olsen är den som ligger bakom partiet. Enligt honom så har partiet en stor ambition om att hålla fyra fester.

– Jag håller på att inrätta en fokusgrupp av människor så att vi kan navigera hur man bäst skapar en valfest med mexikanskt tema, säger han till Ekstrabladet och fortsätter:

– Vi har stora ambitioner – hela vägen upp till molnen. För det skulle vara trevligt om det skulle kunna vara en form av folkfest.

Att det just ska vara en fest med mexikanskt tema är för att det skulle ge ”glädje och doft” till många människor. De vill dessutom vara så konkreta som möjligt så att ingen förväntar sig en fest med italienskt tema. Han intygar att pengarna de skulle få som stöd skulle komma från en ”feststöd-fond”.

– Jag beklagar naturligtvis om någon är irriterad på initiativet, men uppriktigt är avsikten att skapa lycka, säger han och menar att 1000 personer håller med honom.

”Partiet ska vara ett alternativ”

Han, som är matematikstuderande, har alltid varit intresserad av politik, men idén om att starta ett eget parti handlar snarare om nyfikenhet.

– Det började inledningsvis som ett litet oskyldigt intresse om att ta reda på hur svårt det var att ställa upp i kommunvalet. Jag fick reda på att det bara krävdes 50 signaturer, så jag kunde inte hejda mig själv från att göra det, säger han.

24-åringen upptäckte snart att han skulle skapa ett parti som skulle kunna vara ett alternativ till de som röstar blankt i huvudstadsregionen, skriver Ekstrabladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik