Valresultatet i Kongo-Kinshasa kan försenas

avTT

Foto: Jerome Delay/AP/TT
Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila röstar i valet. Arkivbild.

Trots oroligheter och anklagelser om valfusk anser observatörer från den afrikanska samarbetsorganisationen SADC att presidentvalet i Kongo-Kinshasa i söndags gick "relativt bra".

Samtidigt kan de preliminära valresultaten försenas – vilket oppositionen tolkar som ännu ett tecken på fusk.

Enligt SADC tillät valet majoriteten av landets befolkning att utöva sin rätt att rösta. Därför var valet "relativt välskött" utifrån de utmaningar som fanns, anser SADC.

Valövervakarnas omdöme går stick i stäv med oppositionens anklagelser om fusk och oegentligheter. Bedömningen från SADC blir viktig för legitimiteten hos nästa president i landet, som ska efterträda Joseph Kabila den 18 januari.

Oklar utgång

Valet hölls efter två år av förseningar. Det kan leda till det första fredliga maktskiftet i landet på flera decennier.

Men valutgången är oklar. Både oppositionen och regeringen hävdar att deras kandidater kommer att segra.

Det officiella valresultatet väntas bli offentligt först den 15 januari. Enligt vad som tidigare sagts ska dock preliminära resultat komma redan på söndag.

"Manipulera sanningen"

Men Corneille Nangaa, den nationella valkommissionens ordförande, sade på onsdagen att de preliminära resultaten kan dröja längre än så eftersom bara 17 procent av underlagen från vallokalerna kommit in.

– Vi kommer att anstränga oss så mycket som det är möjligt att klara söndagens tidsgräns men det kommer att bli utmanande, sade han utan att klargöra vad som orsakat förseningarna.

Vidiye Tshimanga, talesperson för oppositionskandidaten Felix Tshisekedi, säger att förseningen är ytterligare ett tecken på valfusk från den styrande alliansens sida.

– De försöker helt klart förlänga processen för att manipulera sanningen i röstsedlarna, säger Vidiye Tshimanga.