Dagen D för brexitavtalet i London

avTT

1 av 2 | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Premiärminister Theresa May lämnar Downing Street i London.

Få tror på en seger i kväll för premiärminister Theresa May när det brittiska parlamentet röstar om hennes utträdelseavtal med EU.

Vad som händer vid ett nej är mer oklart än någonsin.

Nordirländska stödpartiet DUP tänker i alla fall inte hjälpa premiärministern.

Det definitiva beskedet om hur de tio parlamentsledamöterna från det nordirländska unionistpartiet ska rösta kommer via Twitter från partiledaren.

"Kvällen blir historisk, men av fel anledningar. Vi kommer att gå emot den giftiga nödlösningen och rösta mot utträdelseavtalet", hälsar DUP-ledaren Arlene Foster enligt Reuters.

Nödlösningen är det som kallas backstop på brexitengelska och som har kommit att bli huvudämne i hela debatten. Nödlösningen har arbetats fram för att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och resten av Irland, även efter brexit, för att undvika att de gamla oroligheterna vaknar till liv igen.

Även om den bara ska tas till om inget annat alternativ kan hittas inom drygt 1,5 år så anser DUP och många andra brexitförespråkare att nödlösningen går för långt och riskerar att låsa fast Nordirland i EU-regler för en obegränsad tidsrymd.

”För landets bästa”

Premiärminister Theresa May har i ett nästan desperat tillstånd försökt övertyga ledamöterna i brittiska underhuset om att stötta utträdesavtalet som hon förhandlat fram med EU i 18 månader. I går talade hon i industristaden Stoke-on-Trent, där över 60 procent röstade för att lämna EU. Hon sade att det är för ”landets bästa” som ledamöter måste ställa sig bakom regeringens förslag.

Men även om majoriteten var tydlig i Stoke-on-Trent så är den inte det till Mays favör i parlamentet. Det mesta talar för att hon under kvällen förlorar omröstningen. Såväl inom oppositionen som i det egna Konservativa partiet finns ledamöter som hellre vill se ett annat avtal – eller inget alls. May har under helgen lyckats locka över några få ledamöter till hennes förslag, men långt ifrån tillräckligt.

– Jag tycker fortfarande det är ett alltigenom dåligt avtal. Men jag tycker att risken för brexit utan avtal noga måste övervägas, säger Toryledamoten Geoffrey Clifton-Brown, som svängt i frågan, till BBC.

Rekord från 1924

I brittisk press spekuleras inte längre om May kommer att vinna eller förlora, utan bara om hur stor förlusten kommer att bli.

"Rekordet" innehas för närvarande av Labour-premiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade en omröstning med 166 rösters marginal – 364 mot 198. Omröstningen handlade formellt om regeringens icke-agerande mot en kommunistisk tidningschef, men blev i princip en misstroendeomröstning som ledde till MacDonalds avgång.

Nu talas om att Theresa Mays regering kan förlora med betydligt mer. Tidningen Times hänvisar till källor inom regeringen som tror att det kan sluta i minst 180 rösters marginal. The Guardian tror på mer än 200. Daily Telegraph spekulerar i ända upp till 229.

Misstroende väntar?

Vad som händer vid en förlust är fortsatt ovisst. Med största sannolikhet kommer oppositionsledaren Jeremy Corbyn att i så fall kräva en misstroendeomröstning, som kan hållas redan i morgon.

Samtidigt väntas Theresa May snabbt bege sig till Bryssel för att höra vad EU tycker och tänker.

Även om May ihärdigt lovat att Storbritannien ska lämna EU som planerat den 29 mars finns fortfarande en möjlighet att be om förlängd förhandlingstid.

Därtill finns allehanda utvägar – allt från nyval eller en ny folkomröstning om EU-medlemskapet till en snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller rent av ett helt avtalslöst utträde. Det sistnämnda ogillas dock skarpt av en majoritet av parlamentsledamöterna, som inte vill riskera de svåra ekonomiska konsekvenser som i så fall befaras.

May talar

Processen i parlamentet i dag inleds med en avslutande debatt från cirka klockan 14, svensk tid. Inför omröstningen, tidigast klockan 20 i kväll, väntas Theresa May själv avsluta diskussionen, med en sista maning om stöd.

Hennes regering trycker in i det sista på med sitt huvudargument om att ett nej i kväll kan innebära att det i slutändan inte blir någon brexit, trots att det var det som invånarna röstade för i folkomröstningen 2016.

– Det brittiska folket har gett oss sitt förtroende. Ska vi leva upp till det och rösta för att lämna EU eller ska vi göra dem besvikna och skada vår demokrati genom att rösta för att inte lämna EU? säger miljöminister Michael Gove till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM