Nyheter

Ministern vägrar svara om kritiserade formuleringen

Av: 

Niklas Svahn

Åsa Regnér.
Åsa Regnér.

NYHETER

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.” Sedan dess har kritiken mot dels Försäkringskassan och dels regeringen varit stor.

Men ansvarig minister, Åsa Regnér, vägrar att svara på om formuleringen ska tas bort.

– Vi kommer att återkomma i den frågan, säger hon i SVT:s Agenda.

Aftonbladet har under ett par veckor skrivit om den personliga assistansen från Försäkringskassan. Bland annat om Olof, 2, som kan dö utan tillsyn varje minut. Beate, 52, som sitter instängd i sitt eget hus. Och Elvira, 2, som är blind och svårt hjärnskadad – men nekas assistans.

En kvinna i 55-årsåldern dog i början av oktober på en handikapptoalett i Malmö efter att ha fastnat i en så svårt ställning att hon inte kunde ta sig loss. Hon hade inte med sin personliga assistent eftersom hon fått stödet indraget från Försäkringskassan.

”Finns stora vinstincitament”

Det var för ungefär ett år sedan som regeringen gick ut med en ny formulering och ett ändrat uppdrag till Försäkringskassan. ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”, står det bland annat.

– Citatet fortsätter och säger att rätt person ska få rätt insats, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, i SVT:s Agenda.

Sedan dess har kritiken mot regeringen och Försäkringskassan varit stor.

– Vi gav det här uppdraget till Försäkringskassan eftersom det finns en rad rapporter från 2010 som säger att kanske så mycket som tio procent används till fel saker.

Hon menar att tio procent av budgeten på 30 miljarder som går till personlig assistans går till exempel reklam och administration hos privata företag.

– Det finns stora vinstincitament, säger Regnér.

Vägrar svara på frågan

I Agenda intervjuades också Aftonbaldets ledarskribent Eva Franchell.

– Att spara på de allra svagaste i samhället är inte en fråga man kan vinna, säger hon.

Åsa Regnér menar dock att regeringen står upp för de svagaste.

– Den här regeringen står upp för människors rättigheter. Men vi står också upp för att väldfärdspengar ska användas till de som tanken var.

I december ska hon ge Försäkringskassan en nytt uppdrag. Men hon vägrar svara på om hon ska ta bort formuleringen om ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.”

– Vi kommer att återkomma i den frågan, säger Åsa Regnér i SVT:s Agenda.

På tio år har den årliga kostnaden per person för personlig assistans ökat från drygt en miljon kronor till knappt två miljoner, enligt SVT.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: