Det finns fyra sorters fyllon – enligt forskare

NYHETER

Blir du en solstråle, närmast otröstlig, aggressiv eller en helt annan person på fyllan? Är du den i sällskapet som alltid drar långa utläggningar om hur mycket du älskar allt och alla? Eller brukar dina vänner rentav undra om du druckit något över huvud taget?

Ens personlighet kan vara svår att ringa in, men enligt en amerikansk studie finns det totalt fyra olika berusningstyper.

Hemingway, Mary Poppins, Nutty Professor och Mr Hyde.

Efter att ha intervjuat 374 ”festkompisar” från ett universitet i den amerikanska mellanvästern har forskare vid University of Missouri-Columbia, som publicerat sina forskningsfynd i ”Addiction, Research & Theory”, kommit fram till att det finns fyra olika, utpräglade sätt att agera och bete sig som berusad.

Olika personlighetstyper

Studenterna som deltog i studien blev tillfrågade att själva ge rapporter om hur deras beteende var före och efter att de druckit. Utifrån deras beskrivningar kunde forskarna sedan skönja de olika personlighetstyperna.

De flesta, omkring 40 procent, av studenterna var vad studieförfattarna kallar ”Ernest Hemingways”, nämnda efter den kända författaren med samma namn, som ska ha skrutit om att han kunde dricka stora mängder whiskey utan att bli full, skriver Time. Typen känns igen på att de inte uppvisar några större förändringar i sin personlighet när de går från nyktra till onyktra.
I stark kontrast till dessa finns "Mary Poppins”, det vill säga personer som redan innan de druckit alkohol ofta uppfattas som utåtriktade typer men som i berusat tillstånd blir ännu gulligare och glada.

Blir utåtagerande

Den tredje berusningstypen som kunnat urskiljas i studien är ”the Nutty Professor”, uppkallad efter filmkaraktären ”Den galna professor”‚ spelad av Eddie Murphy. Enligt studien är personer som kvalar in under den här kategorin till sin natur introverta personer som ger efter för sina hämningar och visar en mer social och i onyktert tillstånd visar en mer utåtagerande sida av sig själva.

”Mr Hyde” är den fjärde och sista typen vilken, precis som romankaraktären den är uppkallad efter, går från bete sig respektabelt till att plötsligt släppa loss sina mer primitiva sidor. Personlighetstypen beskrivs som ”betydligt mer oansvarig, mindre intellektuell och mer fientlig under påverkan av alkohol”.

Med denna kartläggning hoppas studieförfattarna nu att dessa kategorier kan användas för att skräddarsy framtida insatser vid alkoholism, skriver Time. Under tiden kan de användas mest på skoj.

ARTIKELN HANDLAR OM