Han höll sig gömd i ett halvt sekel

NYHETER

Kan skickas tillbaka till fängelset efter 48 år på flykt

1 av 4

Robert Stackowitz, 71, levde ett tillbakadraget liv som båtmekaniker i den amerikanska småstaden Sherman i Connecticut.

Fast med en hemlighet som det dröjde 48 år innan den avslöjades.

– Det var absolut ingen som visste om det, berättar han i en intervju med CNN, efter att polisen gripit honom för den fängelserymning han lyckades genomföra 1968.

Det var när Robert Stackowitz skulle ansöka om nytt försäkringsnummer som den federala polisen upptäckte att han var efterlyst sedan 60-talet för en rymning. Det i sin tur ledde till att polisen förra måndagen gjorde ett hembesök hos den nu 71-åriga mannen.

– Jag skulle skaffa ett nytt socialförsäkringskort, och då på något sätt kom min efterlysning upp, berättar han för CNN.

Satt inne för väpnat rån

Robert Stackowitz rymde den 22 augusti 1968, då blott 23 år gammal, från ett fängelse i Georgia. Han hade då suttit två år på ett 17 år långt fängelsestraff för väpnat rån. Stackowitz hade blivit skickad att laga en skolbuss utanför fängelset då han tog tillfället i akt att sätta sig på ett flygplan till sin hemstat Connecticut.

Sedan dess har han levt ett stillsamt liv i det lilla samhället Sherman, där han under årens lopp har bott och försörjt sig som mekaniker, och även drivit en egen firma som båtreparatör fram tills hälsan började vackla.

Hans förflutna har alltid stressat honom.

Från sitt köksbord berättar Stackowitz att han aldrig helt kunnat släppa tanken på att en dag bli upptäckt av polisen.

– Varje gång jag har sett en polisbil komma, har jag blivit nervös, säger han.

”Kommer innebära min död”

Efter gripandet hoppas den nu cancersjuka 71-åringen att hans goda uppförande genom åren kan få myndigheterna att avskriva fängelsedomen. Själv tror han inte att han kommer överleva fängelset.

– Det kommer antagligen innebära min död. Min hälsa är för dålig, berättar Stackowitz. 

Hans advokat Norman Pattis säger att han redan i praktiken sitter i fängelse eftersom han lider av urinvägscancer, hjärtbesvär och diabetes, och därför knappt kan lämna hemmet.

I dagsläget hålls Stackowitz i förvar i väntan på att bli utlämnad till Georgia, där han riskerar att få avtjäna tiden som är kvar av straffet, det vill säga omkring 14 år, skriver Reuters.

Alexander Jakobsson