Nej till fredsavtal i Colombia

Farcgerillan var beredd att lägga ner sina vapen. Regeringen hoppades på ett slut på den mer än fem decennier långa konflikten.

Nu ser folket i Colombia ut att ha röstat nej till vad som beskrevs som ett historiskt avtal.

Men båda sidorna lovar att fortsätta fredssamtalen.

Anhängare till fredsavtalet brast ut i gråt där de följde valresultaten i realtid framför storbildsskärmar. Nej-sidan vann marginellt med 50,23 procent, mot 49,76 procent för ja, enligt Colombias valmyndighet.

Till skillnad från opinionsundersökningar inför omröstningen – som pekade på en jordskredsseger för ja-sidan – blev omröstningen extremt jämn.

Regn kan ha påverkat

Regnoväder verkar ha gjort att många stannade i soffan och nej-sidans anhängare tros ha varit mer benägna att gå och rösta och nej-anhängare tros ha känt sig pressade att säga att de skulle rösta ja i opinionsundersökningarna.

Colombias president Juan Manuel Santos erkände sig besegrad i ett tv-sänt tal.

– Majoriteten har sagt nej till fördraget. Men jag kommer inte att ge upp och jag kommer att fortsätta att sträva efter fred till min mandatperiods sista dag, säger Santos.

Fortsatt dialog

Även Farcgerillans ledare Timoleón Jiménez säger sig vara fortsatt villig ”att använda dialog som det enda vapnet för att bygga framtiden”.

Tidigare har Santos sagt att regeringen kommer att gå i krig igen om avtalet röstas ned och att det inte finns någon ”plan B” vid ett nej.

Konflikten i landet har pågått i 52 år och krävt hundratusentals människors liv.

TT

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN