Misstänkt terrorist tog sitt liv i tyskt häkte

1 av 10

avNiklas Eriksson

NYHETER

Jaber Albakr, 22, jagades i Tyskland i flera dagar – misstänkt för att ha planerat en terrorattack.

Mannen greps i söndags.

Nu har 22-åringen begått självmord i sin cell.

Polisen slog i lördags till mot en lägenhet i tyska Chemnitz efter att ha fått underrättelseuppgifter om att ett nära förestående bombattentat. I 22-årige Jaber Albakrs lägenhet hittade polisen 1,5 kilo sprängämnen men den misstänkte själv hade lyckats fly – trots att polisen ska ha haft bostaden under bevakning.

Mannen efterlystes och ett stort polisuppbåd sökte efter 22-åringen i två dagar innan den syriske flyktingen Mohammed i söndags gick in på en polisstation i Leipzig.

Mohammed berättade att han och två kamrater hade bundit den 22-årige misstänkte terroristen och att han fanns i deras bostad på en flyktingförläggning i staden.

På måndagen gick tysk polis ut på Twitter och meddelade att sökandet efter Jaber Albakr, 22, var över.

”Trötta men överlyckliga, vi har gripit en terrormisstänkt i går”, skrev Leipzig-polisen på Twitter.

Nu rapporterar tyska Der Spiegel att 22-åringen tagit sitt liv medan han suttit i polisens förvar.

Hur han begått självmord under tiden i häkte är oklart, enligt Der Spiegel som rapporterar att deras källor uppger att 22-åringen borde ha varit under ständig bevakning.

Nyhetsbyrån DPA uppger att Albakr ska ha hittats hängd i sin cell.

Sent på onsdagskvällen bekräftade Jörg Herold, talesperson för det lokala justitedepartementet, att Jaber Albakr hittats död i sin cell.

Herol uppger att upptäckten ska ha gjorts under onsdagskvällen och att händelsen är under utredning, skriver AP.

Tysk polis har efter gripandet uppgett att de fick den första informationen om det nära förestående attentatet i början av september, skriver AP. Underrättelseinformationen pekade då mot att terrorsekten IS skulle genomföra ett dåd mot en tågstation eller en flygplats, troligen i Berlin.

I förra veckan ska de ha lyckats spåra hotet till den nu döde Jaber Albakr. 22-åringen som kom till Tyskland som syrisk flykting 2015 hade i sin lägenhet samma typ av sprängmedel som använts vid terrordåden i Bryssel och Paris.

22-åringen ska ha förberett en självmordväst som var ”nästintill färdig”, uppger The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM