Kriget och terrorn i Irak

Livets ord vill släppa biblar över områden som IS kontrollerar

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Nu ger sig en ny aktör in i kampen för ett tryggare Mellanöstern.

Livets ord tänker ”flygbomba” områden som terrororganisationen Islamiska staten (IS) kontrollerar i Irak – med biblar.

– Det handlar om att göra bibeln tillgänglig för människor som bor i områden där mänskliga och demokratiska rättigheter förvägras dem, säger pastor Joakim Lundkvist.

Medan bland annat USA, Frankrike och Ryssland släpper dödliga bomber över IS ställningar i Irak och Syrien tänker Livets ord bidra med Guds ord i kampen för ett mer stabilt Mellanöstern.

Frikyrkan kommer att använda drönare för att släppa små elektroniska biblar i Irak. Bakom satsningen står bland annat svenska Livets ord.

Texter på lättfattlig arabiska

”Drönarna har anpassats på ett sätt så att de kan bära med sig biblar. De flyger över IS-kontrollerat område i Irak", uppger Livets ords missionsavdelning i ett meddelande, enligt Världen idag.

Enligt pastor Joakim Lundkvist är aktionen inte specifikt riktad mot IS.

– Det handlar om att göra bibeln tillgänglig för människor som bor i områden där mänskliga och demokratiska rättigheter förvägras dem. Satsningen sker i nära samarbete med lokala organisationer, i kombination med humanitära insatser, säger han och fortsätter:

– Det är inte vi utan de lokala organisationerna som avgör var behovet är som störst.

De elektroniska biblarna är stora som tändsticksaskar och innehåller texter på lättfattlig arabiska. Enheterna fungerar på egen hand och kräver ingen dator.

”Flygbombningarna” startar om några veckor och förhoppningen är att sprida tusentals biblar.

Drönare flög in över publiken

Planerna avslöjades i lördags under frikyrkans Europakonferens i Uppsala. En drönare flög in över publiken på mötet för att demonstrera tekniken.

– Livet handlar inte om oss och vår bekvämlighet, utan om andra människor och deras frälsning, sa pastor Joakim Lundqvist då, enligt Världen idag.

Biblarna kostar 150 kronor styck och finansieras bland annat via kollekt.

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, tror inte att frälsningsinsatsen kommer att lyckas.

– Att konvertera från islam till kristendomen är väldigt kontroversiellt och kan även vara farligt i vissa fall. Utifrån mitt perspektiv kan jag tycka att det vore bättre att lägga de resurserna på humanitär hjälp istället, säger han.

”Kristna är redan en måltavla”

Terrorforskaren ser det som propaganda.

– Med tanke på hur det ser ut i Syrien och Irak. Där finns ett enormt hjälpbehov. Då borde man lägga resurserna på humanitär hjälp om man vill påverka folk. Det är bättre att påverka genom positiv handling än propaganda.

Att information sprids på detta sätt i konfliktområden är inte ovanligt.

– I första gulfkriget släppte man enorma mängder flygblad där man ville få irakiska soldater att kapitulera. Bladen innehöll enkla instruktioner om hur man skulle gå till väga. Det gjordes för att underlätta kriget, men också för att spara människoliv. Hundratusentals soldater kapitulerade och då hade säkert de instruktionerna stor betydelse, säger Hans Brun.

Skulle det här kunna tända en gnista, skapa irritation hos IS?

– Nej, det tror jag inte. Kristna är redan en måltavla för jihadisterna. Jag tror inte detta har någon större betydelse, säger Hans Brun.

Joakim Lundkvist betonar att den nyskapande distributionen av evangeliet inte ska ses som en attack på IS.

– Det är ett sätt att förse människor med bibelns budskap. Detta har den kristna kyrkan arbetat för i alla tider.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Syrien

Irak

Livets ord

Joakim Lundqvist

IS/Daesh (Islamiska staten)