Svenska journalister hotades av kriminella i Rio

Av: Victor Stenquist, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Tre svenska TV4-journalister hotades av kriminella i Rio på onsdagskvällen.

Den kände korrespondenten Rolf Porseryd var en av de inblandade.

– Det kom ett gäng påtända ungdomar med vapen och sköt ett eller flera skott i luften och tvingade ut oss ur bilen, säger han till Nyheterna i TV4.

Händelsen ägde rum på onsdagskvällen lokal tid, skriver den brasilianska tidningen Veja.

De tre TV4-journalisterna – Rolf Porseryd, Staffan Ahlström och en icke namngiven kvinna – var på väg från ett jobb i en av Rios favelor när de stannade för att ta en översiktsbild.

– När fotografen Staffan Ahlström kom tillbaka kom det ett gäng påtända ungdomar med vapen och sköt ett eller flera skott i luften och tvingade ut oss ur bilen, berättar Rolf Porseryd för Nyheterna i TV4.

Tog bussen för att larma polisen

Chauffören, som körde för taxibolaget Uber, blev rädd och lämnade platsen. Medan Staffan Ahlström diskuterade med ungdomarna tog Rolf Porseryd och hans kvinnliga kollega bussen för att larma polisen.

– Vi fick tag på en polis som vi var på väg upp med när vi fick kontakt med Staffan. Han kom ur det hela med allt i behåll. Inga materiella eller fysiska skador.

TV4: Var ni inte rädda?

– Det är klart att en sådan situation är obehaglig. Men vi är inte helt oförberedda och har varit med ett par gånger förr, säger Rolf Porseryd.

”Var inte alls rädd”

Under dagen har både brasilianska och svenska medier talat om ett kidnappningsdrama. Något som Rolf Porseryd tycker är en kraftig överdrift.

Aftonbladet har talat med fotografen Staffan Ahlström i Rio.

– Jag var inte alls rädd, det har blivit alldeles uppförstorat, säger han till Aftonbladets reporter Victor Stenquist.

Porseryd: Chaufförens historia stämmer inte

Chauffören har intervjuats av den brasilianska sajten SEE.

– De ville fotografera. Jag varnade för att det var farligt men de insisterade. En av männen gick ut och började fotografera och filma. Då kom en kille med pistol och sa att de skulle följa med, säger chauffören.

Den versionen motsägs kraftigt av Rolf Porseryd.

– Han påstås ha varnat oss för att stanna, men han sa ingenting om det. Han bara drog iväg och lämnade oss. Det är en historia som inte alls stämmer, säger han till Nyheterna.

UD informerade

Svenska UD känner till ärendet.

– Det enda jag kan säga är att vi fått rapporter från brasilianska myndigheter om att svenskarna är släppta och att det hela har avlöpt något så när väl, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Publicerad: