Nu får Italien lag om partnerskap

NYHETER

Katolska kyrkans grepp om Italien är starkt – men ett stort steg för homosexuellas rättigheter har tagits.

En lag som ger samkönade par juridiskt erkännande har godkänts.

– Muren mot de medborgerliga rättigheterna som rests av framför allt Vatikanen har fallit, säger aktivistledaren Franco Grillini till The New York Times.

Under onsdagseftermiddagen togs det historiska beslutet i det italienska parlamentets underhus i Rom. Med 372 röster för och 51 emot, med 99 uteblivna, röstades en ny lag om partnerskap igenom.

Det följdes av en lång applåd i kammarsalen, skriver The New York Times.

I fontänen Fontana di Trevi – av oss svenskar ofta förknippad med en badande Anita Ekberg – firade folk viftandes med regnbågsflaggor.

Den katolska kyrkan hade emotsatt sig lagförslaget, men det var en seger för premiärminister Matteo Renzi som tvärtom stödde det.

Ska signeras

Lagförslaget hade röstats igenom av senaten i februari och nu återstår bara presidenten Sergio Mattarellas signatur, vilket anses vara en formatlitet.

Men samtidigt som framgången hyllas av aktivister för homosexuellas rättigheter menar andra att lagen, som bland annat innebär att de som ingår partnerskap får ta varandras efternamn och ärva pensionsbesparingar, redan är förlegad.

– Denna lag är gammal redan när den föds och det borde ha röstats igenom för 20 år sedan, när partnerskap fick juridiskt erkännande i andra länder, säger Michela Marzana, politiker för Demokratiska partiet.

Hon fortsätter:

– Italien fortsätter vara ett kulturellt bakåtsträvande land där den enda möjliga familjen fortfarande är den traditionella. Barn blir fortsatt straffade i stället för att ge erkännande till de mångfacetterade familjer som redan finns.

Får inte gifta sig

Det är fortsättningsvis inte tillåtet för homosexuella att gifta sig i Italien. Inte heller får samkönade par adoptera sin respektives barn.

Undersökningar har visat att politiker i Italien generellt sett anammat en mer socialkonservativ hållning än allmänheten – under kyrkans starka inflytande.

– Den italienska befolkningen har sedan tidigare lämnat sitt erkännande till samkönade par, säger den pensionerade sociologprofessorn Chiara Saraceno till New York Times.

I en undersökning från 2009 hade en stor majoritet av befolkningen uppgett att man ville ge samkönade par juridiskt erkännande, dock inte rätt till giftermål.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Hbtq