Publicerad:
Uppdaterad:

Råttor härjar på gatorna i Stockholm

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Råttorna kryllar i Stockholm – och värst är det på Östermalm.

Efter att giftet som används i huvudstaden förbjudits har råttbekämparna tappat kontrollen.

Råttorna springer vid fötterna på en. De är inte rädda, säger Jessica Björn, 29, som drabbats av råttexplosionen.

Slängda matrester på gator och torg gör att råttorna letar sig fram.

Antalet anmälda råttobservationer har ökat med ungefär 30 procent det senaste året, vilket DN var först att rapportera om. I förra veckan hade 740 anmälningar kommit in till Trafikkontoret hittills i år, att jämföra med runt 900 under hela förra året. Cirka 20 procent är dubbelanmälningar där flera personer sett samma råttor.

Jessica Björn, som bor i Vällingby, hade varit och käkat med sin syster på en restaurang nära Stockholms central nyligen, när hon knallade in i ett gäng pigga gnagare.

– Först prasslade det till i en papperskorg. Då blev vi lite rädda och hoppade undan. Sedan kom det en eller två råttor springandes på vägen bredvid oss, säger hon.

”Aldrig sett så mycket”

Vid en trappa utanför 7-Eleven vid Klarabergsviadukten cirkulerade runt fem råttor.

– Då vågade vi inte gå upp för trappan. Vi ville inte vara mitt bland råttorna. Istället vek vi av mot parkeringen och då såg jag hur det kryllade av råttor i buskarna, säger Jessica Björn.

– Jag har aldrig sett så mycket råttor. Det var som att någon hade hällt ut råttor i buskarna.

Tommy Tuvunger är skadedjurssamordnare i Stockholms stad. Enligt honom är problemet som värst vid Karlaplan, Humlegården och Tessinparken på Östermalm.

– I nuläget är det så. Det är där vi har sett mycket problem, säger han.

Giftet har förbjudits

Ökningen beror, enligt Tommy Tuvunger, bland annat på att det gift Stockholms stad tidigare använt med god effekt har förbjudits och nu tagit slut.

– Nu börjar det märkas. Fördelen med det giftet var att du inte behövde lura råttorna att äta det. Det bara sprutades ut i gångarna, så fastnade det i deras päls, säger han.

Nu placerar råttbekämparna istället ut så kallade betesstationer, små cementlådor, där en annan sorts gift blandas med mat.

– Råttorna kunde inte skydda sig mot det gamla giftet. Nu kan de välja om de vill äta förgiftade havrekorn eller inte. Det gör det rätt svårt i det offentliga rummet, där det finns så mycket annat att äta, säger Tommy Tuvunger.

”Det är äckligt”

Råttorna som Jessica Björn stötte på hade vitbrun päls. Hon misstänker att tamråttor har beblandat sig med kloakråttor. Men Tommy Tuvunger tror inte att det finns någon större population av hushållsråttor på gatorna i Stockholm.

– I enskilda fall, men inte i stort. Råttor är oftast vanliga brunråttor.

Oavsett tycker Jessica Björn att att det är obehagligt med kringspringande råttor mitt i stan.

– De springer vid fötterna på en. De är inte rädda. Det är äckligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN