Skattjaktsduon: nu börjar vi gräva

1 av 4
NYHETER

Jakten på naziguldet tar en ny vändning.

Nu ska ett 35-personer starkt lag börja leta efter det mytomspunna tåget som ska vara fyllt med nazisternas rikedomar från andra världskriget.

Guldtåget förväntas hittas inom två dagar, enligt skattjaktsduon.

Den polska skattjaktsduon har i åratal planerat att leta efter det mytomspunna nazitåget. Tåget som ska vara gömt i en underjordisk tunnel mellan de polska städerna Wroclaw och Walbrzych och – enligt rykten – vara fyllt av nazisternas ofantliga rikedomar i form av guld, konst och andra värdeföremål.

I nästa vecka börjar de jakten, skriver Haaretz.

Ett 35-personer starkt lag ska den 16 augusti börja söka efter det bepansrade Nazitåget som försvann i slutskedet av andra världskriget – och de förväntas hitta tåget inom två dagar.

Kan följa skattjakten

Jakten på guldet kommer att kunna följas live på internet.

Dels genom en livestream, men också på projektets hemsida och facebooksida.

– Det kommer att sändas live på internet, säger Christel Focken, en talesperson för skattjaktsduon, till nyhetsbyrån dpa.

Skattletarna Piotr Koper från Polen och hans tyske kollega Andreas Richter gjorde sensation när de för drygt ett år sedan påstod sig ha upptäckt tåget med en slags radar som kan tränga genom marken.

Enligt guldentusiasterna ska tåget vara 98 meter långt, ligga 8-9 meter under marken och vara fyllt med mer än 300 ton värdeföremål.

Nu insisterar männen att det här är mer än bara en skattjakt. De tror också att det kan finnas tusentals kroppar från tvångsarbetare i gömman ombord på tåget, enligt Christel Focken.

Världen har guldfeber

Inte långt ifrån den plats där tåget ska finnas genomförde nazisterna ”Projekt Riese” under andra världskriget. Det var en ambition att konstruera en tunnel som skulle drivas av tvångsarbetare, krigsfångar och koncentrationslägetfångar. Men många arbetare överlevde inte – och gömstället har aldrig hittats.

Sedan guldtåget ”hittades” förra året har Polens kulturminister Piotr Zuzhowski sagt att han var 99 procent säker på att tåget lastat med nazisternas skatter existerade. Något som fick hela världen att drabbas av guldfeber.

ARTIKELN HANDLAR OM