Hjälp till att rädda liv – du också

Publicerad:
Uppdaterad:

Adrian är sex år och lider av en kronisk blodsjukdom. Var tredje vecka måste han få nytt blod för att överleva. Tack vare frivilliga som ger blod kan han leva ett vanligt liv med skola och kompisar.

Det är för Adrian och för alla andra som behöver blod för att överleva vardagen, eller operationen eller olyckan, som alla vi som kan måste ge blod. 

För att sätta fokus på behovet av fler blodgivare deltar Aftonbladet i dag i en världsomfattande kampanj för att få fler att ge blod. Vi har utelämnat A, B och O i vårt namn på sajten och på tidningens förstasida. De symboliserar blodgrupperna och behovet av blodgivare i Sverige.

För det saknas bokstäver.

Det saknas blodgivare.

Det är inte bara  ft n l det som plockar bort bokstäver. Företagsnamn, skyltar och logotyper över hela världen har i dag gluggar för att stödja kampen för att få fler att komma till blodcentralerna. Förutom Sverige så medverkar ytterligare 21 länder över hela världen i kampanjen som döpts till ”Missing Type”. Företag, organisationer och profiler från länder som England, Sydafrika, USA, Brasilien, Japan och Australien är med.

Det kan du också vara.

Under veckan kommer vi att synas överallt. Visa du också att du bryr dig och ta bort bokstäverna A, B och O från sociala medier, lägg ut bilder när du ger blod eller uppmana med en film.

Här sätter bara fantasin gränser.

För det behövs mer blod. Varje minut – dygnet runt, året runt – används en blodpåse till en patient i Sverige. 

Det räddar liv.

Hjälp till du också.

S fi lss n lsén

Publicerad: