Halka orsakade flera trafikolyckor i Jönköping

Publicerad 2016-12-07

Halka orsakade stora problem i trafiken på onsdagen.

I Jönköpings län var timmerbilar, bussar och en tankbil inblandade i flera trafikolyckor.

– Det har varit väldigt halt, säger Björn Öberg på polisen i Region öst.

Regn och ett plötsligt temperaturfall orsakade svår halka i stora delar av landet på onsdagen.

I Jönköpings län fick myndigheterna hantera en rad trafikolyckor.

På länsväg 958 i Järsnäs var fyra fordon, bland annat en timmerbil, inblandade i en svår trafikolycka strax efter klockan 16 på onsdagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet började olyckan med att två personbilar kolliderade. När en tredje personbil stannade till för att hjälpa till kom en fullastad timmerbil och körde rätt in i olyckan.

– Det ska vara väldigt halt på platsen, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Tankbil och personbil

I en av personbilarna satt en kvinna och ett barn som båda fick föras till sjukhus i ambulans.

Enligt presstjänsten i Region Jönköpings län skadades kvinnan lindrigt och barnet klarade sig utan skador.

En knapp timme senare, klockan 16.50, kolliderade en tankbil och en personbil på riksväg 40 mellan Jönköping och Bottnaryd.

– Tankbilen ska ha kört ut från någon form av rastplats när den skulle köra ut på riksväg 40 och då kom det en bil som inte hann stanna, säger Björn Öberg på polisen.

I personbilen satt en kvinna som fördes till länssjukhuset Ryhov där man kunde konstatera att personskadorna inte var allvarliga.

Olyckan orsakade stopp i trafiken från Göteborgshållet i nästan en timme, enligt polisen.

"Många trafikolyckor"

Klockan 19.37 var det dags för nästa halkrelaterade olycka i regionen, på riksväg 40 i riktning mot Göteborg vid Bottnaryd.

– Det var en kökrock där en buss körde på en personbil, säger Björn Öberg.

I bussen fanns 32 personer som klarade sig oskadda och i personbilen satt två personer som drabbades av lindriga skador av glassplitter.

På polisen betecknar man trafiksituationen i regionen som svår.

– Det har varit många trafikolyckor och i flera fall har vi fått information om att det varit mycket halt på platsen. Det har varit mycket att hålla reda på under dagen, säger Björn Öberg.

Halkvarning norrut

Enligt SMHI väntas det hala väglaget under onsdagskvällen försvinna från de södra delarna av landet på grund av stigande temperaturer. Men i stället väntas risken för halka öka norröver i landet, framför allt är gäller det Mellersta Norrland, enligt SMHI.

– Där finns det fortsatt risk för besvärligt väglag. Det finns risk för underkylt regn och det kan också bli regn som faller på kylda vägytor där du har minusgrader och effekten blir att det bildas en tunn isbeläggning på vägarna, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI.

ANNONS