Så kör du säkert i påsktrafiken

1 av 2
NYHETER

Påsken är en av årets trafikintensiva helger – särskilt idag och på annandagen.

Vissa vägar är mer populära än andra och där gäller det att vara extra försiktigt.

– Man får räkna med längre restider, man kommer ändå fram förr eller senare, säger Mona Huovinen på Trafikverket.

Påskhelgen är en intensiv trafikhelg när svenskarna ska åka hem till släkten eller fira påsk i fjällen. Många sticker i väg på skärtorsdagen och därför är det viktigt att tänka efter en extra gång när man kör. Enligt statistik från tidigare år kan Trafikverket se vilka vägar som är extra populära att åka under påsken.

– Det är framför allt norröver vi reser, säger Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket.

Tillfälligt omkörningsförbud

En av de mest intensiva vägarna är E4 från Stockholm och norröver mot Uppsala, Gävle och Sundsvall. Sedan några år tillbaka är det inte tillåtet att köra om på sträckan mellan norr om Gävle och Tönnebro under vissa dagar.

– På skärtorsdagen och annandag påsk råder omkörningsförbud där, det är fjärde året i rad och vi har sett att det minskar risken för köolyckor, säger Mona Huovinen.

Förbudet råder mellan klockan 12 och 21. Även på E4 söderut väntas mycket trafik.

Det är framför allt på Europavägarna trafiken är mest intensiv. En annan populär sträcka är E45 från Göteborg och norrut. Även på E16 via Falun och Borlänge och E18 kan det bli köer, enligt Trafikverket. Längre söderut ser man att trafiken på sträckan mellan Norrköping och Kalmar är mer intensiv vissa helgen.

”Stressa inte”

För att undvika olyckor i påsktrafiken gäller klassikern att ta det lugnt i trafiken.

– Det viktigaste är att man inte stressar och låter bilresan ta den tid den behöver. Man får räkna med längre restider, man kommer ändå fram förr eller senare, säger Mona Huovinen.

Även om det har varit varmare och torrare de senaste dagarna i södra delarna av Sverige kan det fortfarande slå om till vinterväglag på mycket kort tid.

– Som det ser ut nu så kommer prognosen att hålla, men det kan ändra sig snabbt. Längre norrut är det fortfarande vinterväglag på många ställen, säger Mona Huovinen.

– Anpassa er efter trafikrytmen och anpassa hastigheten efter väglaget.

Dödligheten minskar

Under påskhelgen 2013 dog tre personer i trafiken, 2014 miste två personer livet och 2015 en.

– Det går ju åt rätt håll, men det gäller verkligen att ha koll när man ger sig ut i trafiken. Vi vill ju helst att noll personer ska dö, säger Mona Huovinen.