Kryssningsfartyg blir nytt asylboende

Här är Migrationsverkets nya asylboende på vatten.

Ocean Gala var en gång i tiden ett av världens största kryssningsfartyg och ska nu inhysa 1 790 personer.

Leverantören vill lägga fartyget i Härnösands hamn – något som kommunen vill stoppa.

Asylboende på vatten har varit aktuellt sedan i höstas, då bristen på boenden var akut. Nu har Migrationsverket genomfört en så kallad riktad direktupphandling. Inom kort kommer myndigheten att skriva kontrakt med två olika företag som ska leverera boenden.

Det ena företaget heter US Shipmanagers och ska leverera fartyget Ocean Gala. Det byggdes 1982 och var då ett av världens största kryssningsfartyg.

– Jag är jättenöjd. Det här innebär att vi är förberedda, så att vi inte hamnar i en situation där vi inte kan erbjuda tak över huvudet, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket.

Sökt bygglov i Härnösand

Migrationsverket kommer att betala 453 kronor per boende och dygn – totalt runt 800 000 kronor per dygn om fartyget är fullbelagt.

– Det är ett helhetskoncept. Det ingår mat, reparationer på fartyget och så vidare, säger Willis Åberg.

Migrationsverket har ännu ingen information om var fartyget ska ligga. Men enligt Allehanda.se har US Shipmanager sökt bygglov i Härnösand för att lägga fartyget i kommunens hamn. Tidningen skriver vidare att kommunen förmodligen kommer att säga nej till bygglovet – samtliga partier i kommunen är kritiska till att ha ett så stort asylboende i hamnen.

Måste hitta hamn inom två månader

US Shipmanager har två månader på sig att ordna en hamnplats, sedan kommer avtalet att upphöra.

– Vi har inga synpunkter på var det blir. Nu handlar det om att hitta en hamn som passar, säger Willis Åberg.

Utöver fartyget kommer Migrationsverket att skriva ett avtal med företaget Tore Ulff Chartering AB för leverans av en bostadsplattform för minst 500 personer. Det är ännu oklart var den kommer att ligga.

Om Ocean Gala blir fullbelagt kommer det att bli Migrationsverkets största asylboende. I nuläget har man boenden som rymmer 1 300-1 400 personer.

Avtalstiden för fartyget och boendeplattformen är ett år med möjlighet till förlängning.

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se

Det flyr de från – och så många får stanna i SverigeHjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

LÄS VIDARE