Republikanerna kolliderade i verbalt saloonslagsmål

avPer Bjurman

Debatten i South Carolina urartade i stök och bråk

1 av 6

NEW YORK. Alla fördämningar brast i den republikanska debatten i South Carolina i natt. 

Donald Trump, Ted Cruz, Jeb Bush och Marco Rubio kolliderade i vad som mer liknande ett verbalt saloonslagsmål än en politisk diskussion

– Du är en otrevlig person och ljuger värre än Jeb Bush. Inte undra på att ingen gillar dig, dundrade Trump till exempel i en infekterad ordväxling med Cruz.

Det var väntat att debatten på The Peace Center – ironin i val av skådeplats får betraktas som gränslös – i Greenville skulle bli stökig och bråkig.

Det politiska klimatet i South Carolina främjar hårdare tag, publiken där vill ha verbala närkamper – och dessutom kräver opinionsläget ovillkorligen att exempelvis Ted Cruz går på offensiven nu.

Men den kalabalik som utbröt på den lilla sydstatsscenen överträffade till och med de mest cyniska åskådarnas förväntningar.

Attacker, personliga förolämpningar och grova bredsidor haglade kvällen lång – till en högljudd kör av jubel och burop från auditoriet.

– Det här är ju helt knäppt, utbrast Ohio-guvenören John Kasich till sist.

Få kunde invända mot den iakttagelsen...

”De ljög för oss”

Särskilt smutsigt blev det, ännu en gång, i några av Donald Trumps och Jeb Bushs meningsutbyten.

De grälade om hur IS ska bekämpas, om Trumps omtalade konkurser – som han förnekar alls har ägt rum – om illegal invandring och om George W. Bush, som kommer till South Carolina för att kampanja med sin bror nästa vecka.

– Irak-kriget var ett stort, fett misstag. De ljög för oss. De sa att det fanns massförstörelsevapen i Irak fast de visste att det inte stämde. George W Bush var ingen bra president, rasade Trump.

Rubio röt till

Bush replikerade att han är trött på Trumps attacker på hans familj.

– Medan Donald Trump var upptagen med att skapa en TV-show var min bror upptagen med att skapa en säkerhetsapparat som gav oss trygghet och säkerhet, inpräntade lillebror Jeb.

Struntprat, enligt ”The Donald”.

– Vi var inte säkra. 9/11 inträffade under hans presidentskap, svarade han, varmed buropen i fredscentret nådde orkanstyrka.

I det skedet såg sig även Marco Rubio nödgad att höja rösten.

– Han höll oss visst säkra och varje dag tackar jag gud att det var George W. Bush som befann sig i Vita huset 11 september 2001 och inte Al Gore, hette det.

”Inte undra på att ingen gillar dig”

Rubio hade för egen del en infekterad batalj med Ted Cruz om vem som sagt vad om illegal invandring. Den slutade med att Rubio påstod att Cruz inte kan prata spanska – varpå Cruz började tala just spanska.

De hann också anklaga varandra för att vara lögnare.

Samma anklagelse riktade Trump mot Cruz när de gick i clinch under debattens slutdel.

– Du är en otrevlig person och ljuger värre än Jeb Bush. Inte undra på att ingen gillar dig, rasade han och tog åter upp påståendet att Cruz-kampanjen försökt lura i väljarna i Iowa att Ben Carson var på väg att avbryta sin kampanj.

– Du är en hycklare, svarade Cruz, tidigare under kampanjen kallade du Ben Carson ”patologisk” och jämförde honom med kriminella som förgriper sig på barn.

Inte mycket nytt

Om själva sakfrågorna blev däremot inte så mycket sagt och framförallt inte mycket nytt.

Under en inledande diskussion apropå avlidne HD-domaren Antonin Scalia framkom dock att samtliga sex kandidater är eniga om att Barack Obama bör förhindras att nominera den konservative ikonens efterträdare.

– Han har konstitutionell rätt att göra det och jag tvivlar inte en sekund på att han kommer försöka, men det är upp till våra kongressledare att stoppa honom. Det kallas att försena, försena och försena, sa Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM