Han dök vid vrak – hittade kropp efter försvunnen dykare

avOskar Forsberg

1 av 7

Dykaren William Hemberg, 59, trodde först att det var ett makabert skämt när han såg fenorna sticka ut vid vraket på omkring 65 meters djup.

Men sedan såg han att utrustningen som låg där var av gammalt snitt.

– Det visade sig vara en dykare som försvunnit för 20 år sedan, säger William Hemberg till Aftonbladet.

Lastångfartyget Paula Faulbaum förliste 1941 utanför Landsort. Fartygets för ligger på omkring 40 meters djup och aktern på ungefär 70-75 meters djup.

Vraket är ett populärt besöksmål för sportdykare och det arrangeras regelbundet dykturer till platsen. Sportdykaren William Hemberg, 59, har dykt regelbundet sedan 2000. Han har de senaste åren dykt flera gånger vid Paula Faulbaum.

Livbåt bredvid vraket

I maj var han ute vid vraket ännu en gång.

Han kom ihåg att han sett en livbåt på styrbords sida av vraket på en bild och ville gärna titta närmare på den under dyket.

– Jag hade också sett att det var som en ficka in under det stora vraket vid livbåten på 60 meters djup ungefär. Jag tänkte att det kanske kunde finnas något intressant där, säger William Hemberg.

Han simmade dit tillsammans med en kamrat för att fotografera och undersöka såväl livbåten som skrevan under det stora vraket lite närmare.

”Makabert skämt”

När han närmade sig platsen såg han något som fick honom att ”hicka till”.

– Jag såg ett par fenor sticka fram. Först tänkte jag att det var något makabert skämt men snart insåg jag att det var kroppen efter en dykare, säger han.

William Hemberg och hans kamrat blev rädda och trodde att det var någon från deras egen grupp som fastnat i skrevan men insåg snart att kroppen måste legat där länge.

– Han bar en väst av äldre snitt och det fanns en lampa som man såg var gammal. Men det är klart att det var lite obehagligt ändå, säger William Hemberg.

Kamraten blev betydligt mer uppskrämd och de simmade uppåt direkt.

Kaptenen på båten larmade sjöpolisen som anlände platsen.

Fyra veckor senare kunde man bärga kroppen.

Hittad efter drygt 20 år

Det visade sig att dykaren under Paula Faulbaum var en 26-åring som försvann vid ett dyk 1995.

– Det var en del diskussioner hur vi skulle göra, om vi skulle berätta om det här eller inte men nu är alla informerade så känns det okej att prata om.

William Hemberg har efter fyndet engagerat sig lite i den tragiska historien.

– Jag har hört att den här mannens anhöriga blev tacksamma att få svar på gåtan så det känns jättebra, säger han.

– Det känns ändå otroligt på ett sätt, att vi skulle hitta den här personen efter drygt 20 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dykning