Gynekolog avstängd – anmäld av kvinnor för sexkommentarer

Publicerad 2016-06-09

Gynekologen arbetade några månader på kliniken i Stockholmsområdet.

Bara under mars månad anmäldes han av minst fyra kvinnor för grova sexuella anspelningar – och har nu stängts av.

”Med sin hand i min vagina säger han: ’om jag penetrerade dig nu skulle du kännas som en flicka’”, skriver en av kvinnorna.

Under mars månad i år arbetade den manlige gynekologen i 65-årsåldern som bemanningsanställd på en klinik i Stockholmsområdet.

Bara under sin korta tjänstgörningstid har fyra kvinnor lämnat in klagomål om mannen till kliniken.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har klinikens chefläkare fört vidare kvinnornas synpunkter.

En kvinna i 55-årsåldern uppger att hon redan från början tyckte besöket och gynekologens uppträdande var märkligt. Trots att hennes åkomma låg externt skulle hon bli vaginalt undersökt.

Orsakade spricka

Med sin hand i hennes underliv ska läkaren ha utbrustit: ”Om jag penetrerade dig nu skulle du kännas som en flicka”, skriver kvinnan.

Kvinnan fortsätter:

”Mitt upp i detta lyckas han orsaka en spricka i min slida. Medan jag fortfarande ligger på britsen frågar han om jag tar på mig själv. ’Tar du på dig själv, det är viktigt att du tar på dig själv, gör du det? Gör du det?’, upprepar han.”

Mannens olämpliga uppträdande fortsätter, enligt anmälan:

”När han tar handen ur min slida luktar han på sina fingrar såsom man gör med korken när man öppnat en flaska vin. Jag har aldrig någonsin sett en gynekolog agera på det viset.”

För en kvinna i 45-årsåldern har gynekologen upprepade gånger ställt irrelevanta frågor om hennes sexuella umgänge och sedan dragit slutsatsen att ”hon nog inte använder kondom så ofta”.

En anmälare i 30-årsåldern fick höra att hennes nedre regioner var ”väldigt tilltalande” och såg ut att vara ”väldigt lättstimulerad” för partners och sig själv.

”Fint rakat”

Den fjärde anmälaren, en kvinna i 25-årsåldern, upplevde obehagliga beröringar på benen och fick enligt anmälan höra kommentaren: ”Fint rakat, inga skärsår”, under gynundersökningen.

Gynekologen ska också ha kysst henne på benet nedanför knät och torkat med papper över kvinnans underliv med ”vibrationer”, innan pappret slängdes.

När Aftonbladet når gynekologen minns han inte besöken med de två sistnämnda patienterna, men säger att han aldrig kysst någon patient på benet.

Redogörelsen från den första kvinnan ska däremot stämma – och han har bett henne om ursäkt.

– Men jag sa att hon var trång i underlivet som en ung tjej, så menade jag att jag inte kunde undersöka för att hon var så trång, säger gynekologen.

Han uppger också att han ofta rekommenderar patienter att stimulera sig för öka blodflödet till underlivet. Han förklarar också hur det kan ha uppfattats att han luktat på fingrarna.

– Eftersom jag inte hade några instrument var det sekret på min handske som jag kunde kontrollera om det var infekterat. Det kan lukta om det är det, säger gynekologen.

Är ångerfull

Kvinnan har i anmälan också skrivit att hon nämnt att hon velat undvika hormonella behandlingar av rädsla för att gå upp i vikt. Då ska hon ha fått höra: ”blev du rundare skulle du bli ännu sexigare”.

Gynekologen uppger i dag att han ångrar kommentaren.

– Jag borde sagt att du skulle bli ännu vackrare. Det var bara för att vara konstruktiv och trevlig, men uppskattades inte, säger han.

Vidare medger gynekologen att han kan ha bedömt patienters rakning av underliven. Däremot menar han att han inte velat förnedra någon.

– Jag upplever det som att jag försöker göra mitt bästa och mena väl och inte kränka patienterna. Jag har alltid fått en känsla av att patienterna haft förtroende för mig. Jag är ledsen och ber om ursäkt om jag behandlat dem på ett olämpligt sätt, det har inte varit meningen.

När kliniken i fråga fick reda på anmälningarna agerade man snabbt.

– Så fort det kom till vår kännedom stängde vi av läkaren och pratade med bemanningsföretaget. Vi satte stopp för läkaren, säger ansvarig chef till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Vi har absolut nolltolerans mot den här typen av beteenden. Det är helt oacceptabelt att man ska behöva uppleva något sådant. Är det någonstans man ska kunna känna sig trygg och säker är det i gynundersökningssituationen.

Följ ämnen i artikeln