Planerade serie av attacker under fotbolls-EM

Av: Erik Melin, Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Här grips den franske medborgaren i Ukraina med vapen och stora mängder sprängmedel.

Nu kommer nya uppgifter om vad han tänkt göra med sin arsenal.

Enligt Ukrainas säkerhetstjänst planerade mannen 15 attacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike och tänkte slå till mot muslimska och judiska helgedomar.

Det var i slutet av maj som mannen stoppades på gränsen mellan Ukraina och Polen. I mannens bil upptäckte ukrainsk polis ett flertal automatvapen av typen Kalasjnikov, tre granatkastare, över 100 kilo av sprängämnet TNT och över 100 detonatorer.

Mannen, som uppges vara i 25-årsåldern, ska ha vistats i Ukraina sedan i december förra året. Där ska han ha haft kontakt med illegala beväpnade grupper för att köpa vapen och sprängmedel.

Skulle slå till mot moské

Nu går den ukrainska säkerhetspolisen SBU ut med nya detaljer. Enligt dem planerade mannen sammanlagt 15 attacker inför och under fotbolls-EM, som börjar på fredag. Mannen ska bland annat ha planerat att slå till mot en moské och en synagoga samt mot olika myndighetsbyggnader, skriver Sky news.

Uppgifterna ska ha framkommit under förhör med mannen.

– Fransmannen talade illa om sin regerings handlande. Massinvandringen, spridningen av islam och globaliseringen. Han berättade också om sina planer att utföra flera terrorattacker, säger säger Vasilij Gritsak, chef vid Ukrainas säkerhetspolis.

Spanade i sex månader

Mannen sitter fängslad i Ukraina men kan komma att utlämnas till Frankrike. Det är fortfarande inte känt om han agerade på egen hand eller om han har kopplingar till någon grupp.

Enligt Le Parisien är den misstänkte terroristen från nordöstra Frankrike och sägs arbeta på ett jordbrukskooperativ i västra Tyskland.

Enligt Ukrainas säkerhetstjänst ska gripandet vara resultatet av sex månaders spaningsarbete. SBU hade för avsikt att vänta till efter EM med att gå ut offentligt med om gripandet, men valde att göra det ändå efter att uppgifter läckt till pressen.

Fortsatt undantagstillstånd

De franska myndigheterna ligger i högsta beredskap inför landets värdskap av fotbollsturneringen, som börjar på fredag. I maj beslutade man att förlänga det undantagstillstånd som utlystes efter de blodiga terrorattackerna i november och under de senaste månaderna har franska specialstyrkor och akutteam genomfört flera övningar med simulerade terrorattacker.

I ett uttalande under söndagen medgav president Francois Hollande att det finns risk för terrorangrepp under turneringen, men lovade att lovade att vidta alla möjliga åtgärder för att genomföra turneringen.

Publicerad: