Två män gripna efter gruppvåldtäkten i Rio

NYHETER

Övergreppet på tonårsflickan spreds i sociala medier

1 av 2

Den 16-åriga flickan i Rio de Janeiro blev brutalt gruppvåldtagen av uppemot 30 män.

Nu är två män gripna, ytterligare fyra är efterlysta.

– Att våldtäkten har inträffat är bevisat, nu måste jag utreda omfattningen och hur många män som deltog, säger förundersökningsledaren Cristiana Bento.

Filmklippet på den medvetslösa flickan började spridas för ungefär en vecka sedan. Flera mansröster hörs och uppger att 30 personer har våldtagit flickan. En man syns när han tar på den avklädda flickan, vilket bevisar att hon blivit sexuellt utnyttjad, anser Cristiana Bento.

– Jag är övertygad om att det har skett en våldtäkt, det syns på filmen, sa hon vid en presskonferens i går, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Två män gripna

Polisens utredare tror dock att det kan bli svårt att leda hela förloppet i bevis eftersom flickan, som själv uppgett att sammanlagt 33 män utnyttjade henne, undersöktes av vårdpersonal först fem dagar efter övergreppet.

Flickan har i förhör berättat att hon på kvällen den 21 maj åkte för att besöka sin pojkvän, men förlorade medvetandet någon gång efter att hon lämnat hans lägenhet. Hon vaknade sedan upp dagen efter, naken, i en annan byggnad med beväpnade män omkring sig. Polisen misstänker att hon blivit drogad.

Två män, 20 respektive 22 år, greps i går misstänkta för brottet. 20-åringen uppges vara den pojkvän flickan skulle träffa den kväll övergreppet ägde rum. 22-åringen ska ha lämnat över sig själv till polisen, enligt Reuters.

Enligt den brasilianska tidningen O Globo nekar båda männen nekar till brott. 22-åringen medgav dock för tidningen att han spridit bilder och filmer från händelsen. Ytterligare fem män har identifierats, fyra av dem är efterlysta av polisen.

Vållat protester

Cristiana Bento ersatte i veckan den förste, manlige, förundersökningsledaren efter att flickans advokat riktat klagomål mot att han ställt opassande frågor, bland annat om hur hon kände inför gruppsexfester, skriver tidningen Guardian.

Debatten om våldtäkt, sexism och kriminalitet i Brasilien har blossat upp sedan fallet uppmärksammades i medier.

Människor har protesterat mot det sexuella våldet i Brasilien med plakat där det står ”Inga fler våldtäkter”. Trots att landets kongress förra året höjde straffet för våldsbrott mot kvinnor anser många att det är lång väg kvar innan mentaliteten hos framförallt män förändras.

– Brasiliansk kultur är väldigt sexistisk, våldtäkt är en del av den kulturen även om vi som samhälle fördömer det, säger Luise Bello på kvinnoorganisationen Think Olga till nyhetsbyrån AP.

Flickan skuldbeläggs

Det visar om inte annat det tunga skuldbeläggande av flickan som pågått på sociala medier och vid demonstrationer. Påståenden har spridits om att flickan var full, klädde sig i kort kjol och får skylla sig själv.

– Det är stigmatiseringen som gör mest ont. Det är som om man säger att ”det är hennes fel, hon bar utmanande kläder”, sa flickan i ett uttalande förra veckan.

Förundersökningsledaren Cristiana Bento pekar ut kriminella gängmedlemmar i favelorna som ansvariga för såväl gruppvåldtäkten som smutskastningen av flickan. En av de fyra efterlysta männen ska enligt Bento vara en lokal gängledare i den aktuella favelan.

Tidningen O Globo har publicerat en ljudfil där en påstådd gängmedlem, som kontrollerar favelan där flickan befann sig, sägs beordra människor att delta i demonstrationer som lägger skulden på flickan.

Den drabbade flickan och hennes familj lever just nu under beskydd och planerar att lämna Rio de Janeiro, skriver Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM