”Enarmade Ahmed” misstänks ha planerat terrordådet

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Turkisk media pekar ut den enarmade tjetjenen Ahmed Tschatajev som hjärnan bakom terrordådet i Istanbul.

Tschatajev, som tidigare dömts för grovt vapenbrott i Sverige, uppges vara högt uppsatt inom IS och basa över 130 IS-jihadister.

Han finns sedan 2015 uppsatt på USA:s terrorlista.

De tre leende terroristerna tog sig in i avgångshallen och öppnade eld innan de utlöste sina bombbälten.

Minst 44 dog och över 230 skadades i tisdagens terrordåd på Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

Turkiet misstänker att terrorsekten IS ligger bakom attacken och enligt säkerhetskälla var ledare i terrorsekten inblandade i förberedelserna, uppger CNN.

Nu skriver turkiska Yeni Safak att tjetjenske Ahmed Tschatajev, 35, är den som misstänks ha planerat dådet.

En av terrorsektens huvudrekryterare

Enligt tidningen lydde den enarmade Tschatejev tidigare under den tjetjenske terroristen Doko Umarov och deltog i dennes strid för ett eget emirat i de ryska delarna av Kaukasusbergen. Efter Umarovs död anslöt Ahmed Tschatajev till IS, skriver Yeni Safak.

Under sin tid i terrorsekten har Tschatajev stigit i rang. I januari pekades han ut som en av IS huvudrekryterare, skriver Daily Mail. Enligt den brittiska tidningen har han ett 130-tal jihadister till sitt förfogande.

Var han i nuläget befinner sig är inte känt och uppgifterna om hans misstänkta inblandning är inte bekräftade.

Under dagarna efter terrordådet har turkisk polis genomfört ett flertal räder. Elva personer frihetsberövades i samband med den senaste räden som ägde rum tidigt på fredagen. Det ska enligt Reuters finnas en koppling mellan de frihetsberövade och såväl gärningsmännen som IS, enligt Reuters. Totalt har 24 personer frihetsberövats. Det finns i nuläget inga uppgifter som antyder att Tschatajev skulle vara en av dem.

Ställdes inför rätta i Sverige

I oktober 2015 adderades Ahmed Tschatajev till USA:s terrorlista för sin koppling till IS. I en skrivelse från USA:s finansdepartement framgick flera varianter av stavningar på hans namn och det stod även att han gick under smeknamnet ”Enarmade Ahmed”. Enligt Daily Mail har Tschatajev själv hävdat att hans högerarm höggs av i ryskt fängelse.

Ahmed Tschatajev har tidigare stått inför rätta i Sverige. Han greps 2008 misstänkt för grovt vapenbrott och grov smuggling efter att ha fastnat i tullen i Trelleborgs hamn på väg in i landet. I bilen som han färdades i tillsammans med två andra män hittades en k-pist, två pistoler samt ammunition och ljuddämpare, enligt domen.

Ystads tingsrätt dömde Tschatajev till ett år och fyra månader i fängelse. Han utvisades även och förbjöds att återvända inom tio år. Misstankarna mot de två övriga männen avskrevs före rättegången.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM