Assanges häktning tas inte om

NYHETER

Wikileaksgrundaren Julian Assange är inte godtyckligt frihetsberövad på Ecuadors ambassad i London, anser Stockholms tingsrätt. Det blir därför ingen ny häktningsförhandling, beslutar rätten.

Sedan FN-panelen UNWGAD i februari kom fram till att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad tog hans svenska advokater nya tag för att försöka få till en ny häktningsförhandling.

Förutom FN-panelens ställningstagande hänvisade de till hälsoriskerna det innebär för Assange att år efter år enbart vistas på Ecuadors ambassad i London där han beviljats asyl. Advokaterna hänvisade också till den i deras tycke orimligt utdragna häktningstiden.

Ser honom inte som frihetsberövad

Men hos Stockholms tingsrätt vann Assange advokater inte gehör.

"Mot bakgrund av att JA inte skulle infinna sig till en häktningsförhandling och att inga nya omständigheter tillkommit i målet har tingsrätten inte funnit skäl att hålla ytterligare häktningsförhandling", skriver man i ett pressmeddelande.

Tingsrätten skriver vidare att man inte anser att Assange är offer för något godtyckligt frihetsberövande och att man inte ser honom som frihetsberövad överhuvudtaget.

TT