Vicekandidaterna drabbade samman

Demokraten Tim Kaine och republikanen Mike Pence drabbade i natt samman för första och enda gången under den här amerikanska valrörelsen.

Det var en mycket jämn vice presidentkandidatsdebatten som utspelade sig i Farmville, Virginia.

Ännu en het, livesänd tv-debatt har utkämpats på den nordamerikanska kontinenten. Denna gång på Longwood University i delstaten Virginia, sent natten till onsdag, svensk tid.

Men presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump fick för en gång skull stå tillbaka för sina respektive vice presidentkandidater. Huvudpersoner var Virginia-sentatorn och Clintons parhäst Tim Kaine, 58, och Indiana-guvenören och fastighetsmagnaten Trumps dito, Mike Pence, 57.

Debatten spände över nio ämnen och handlade för kandidaterna till stor del om att försvara sina chefer – men också framhäva sina hjärtefrågor och övertyga de amerikanska väljarna om att de är rätt person att axla rollen som USA:s vicepresident.

Kaine: ”Trump skrämmer oss till döds”

Mike Pence bar för kvällen blå slips och Tim Kaine röd. De vände med andra ord på partifärgerna, precis som Trump och Clinton nyligen gjorde i första presidentkandidatdebatten.

Första frågan handlade om deras eventuella presidentskap, i händelse av att det värsta skulle hände och de skulle behöva kliva in. Hillary Clintons vicepresidentkandidat Tim Kaine fick inleda med att svara på vilka kvalitéer som gör honom lämpad för posten, en roll han själv beskrev som att vara Clintons ”högra hand”. Han hyllade henne sedan och avslutade med att markera mot republikanernas kontroversielle presidentkandidat.

– Vi litar på Clinton som överbefälhavare, men tanken på Donald Trump skrämmer oss till döds, sa Kaine.

Republikanen Mike Pence fick sedan svara på samma fråga.

– Får jag förtroendet att vara vicepresident tar jag med en livstids erfarenhet. Jag har lett en delstat som fungerar, Indiana.

Debatten väntades fokusera mer på sakfrågor än vad den tidigare debatten mellan Clinton och Trump gjorde. Även om förväntningarna på kvällens möte till viss del infriades tvingades Pence redan tidigt försvara uppgifter om Donald Trumps skatteplanering, och senare hans förolämpningar av kvinnor och minoriteter och positiva uttalanden om Rysslands president Vladimir Putin.

– Clinton vet hur man förhandlar tuffa avtal. Hon går inte runt och säger att Putin är en fantastisk ledare, sa Kaine, som gång på gång avkrävde av sin rival att kommentera hur han kunde ställa sig bakom en kandidat som Trump.

”USA:s plats i världen har försvagats”

Mike Pence, som gång på gång avbröts av en något konfrontativ Tim Kaine, svarade med att beskriva Trumps hanterande av sin ekonomi som ”briljant”. Han kontrade också med att säga att de å sin sida skulle vilja veta mer om paret Clintons stiftelse och vill se att den tidigare utrikesministern ”visade de mejl som raderats från hennes mejlserver”.

Donald Trumps parhäst anklagade också Obamadministrationen för dess säkerhetspolitik och för att ha lämnat Irak utan tillräckligt med skydd, vilket skapat ett vakuum som möjliggjort terrorgruppen IS framfart. Något Trump själv upprepat vid flera tillfällen.

– Amerika är mindre säkert i dag. USA:s plats i världen har försvagats. Det har många olika orsaker, men framförallt på grund av bristen på ledarskap, sa Pence.

Så böljade den 90 minuter långa debatten fram och tillbaka för att sedan avrundas med en ordväxling om abort och respektive kandidats förhållande till Gud.

Republikanska partiet utropade vinnare – innan debatten

Donald Trump live-twittrade som utlovat friskt under debatten. Tidigt slog han fast att han ansåg att det inte var någon match, för att avslutningsvis utnämna sin kandidat till segrare.

”Mike Pence vann stort. Vi borde alla vara stolta över Mike”, twittrade Trump.
Även Hillary Clinton kommenterade debatten i realtid med flera inlägg på Twitter, också hon i tvärsäkra ordalag.

Det republikanska partiet tycks dock ha varit lite snabba på tangenterna. Buzzfeed News rapporterade över en timme innan debatten började att partiet publicerat ett blogginlägg med rubriken ”Vem vann vicepresidentdebatten”, för att sedan slå fast att segraren var partiets kandidat.

”När dammet lagt sig rådde konsensus. Mike Pence var en klar vinnare i debatten”, gick det tidigare under natten att läsa i inlägget som inte längre går att nå.

Partiet listade vidare Pence ”främsta ögonblick” under debatten: ekonomi och att ”belysa Hillarys skandaler”.

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Publisert:

LÄS VIDARE